fbpx
Uutiset

Hämeenlinnasta puuttuu paviaani

Harmi, että Hämeenlinnalla ole omia paviaaneja. Meiltä puuttuu johtava vaaliteema. Jos peruspalvelut toimivat edes kohtuullisesti, ne eivät kiinnosta ihmisiä vaaliteemaksi asti. Toista on veikeä eläin.

Kukaan Helsingin poliitikoista ei ole uskaltanut sanoa, että sukurutsainen paviaaniyhteisö joutaakin kuolla. Ei edes ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), joka sentään vienosti nettisivuillaan vihjaa, että paviaanit kisaavat samoista rahoista päiväkotien ja vanhusten kanssa.

Loppukaneettina on kumminkin, että hänen puolestaan paviaanit saavat elää, mutta toisaalta ne kuuluvat luontoon, eivätkä eläintarhaan.

Paviaani on veikeä eläin, kun se muistuttaa niin paljon ihmistä. Se on röyhkeä, väkivaltainen ja arvaamaton. Vallasta kiistelevät paviaanit tappavat toisiaan. Villissä luonnossa paviaanilauma on pelottava ja se on paras kiertää kaukaa.

Korkeasaari ansaitsee vuoden tiedotuspalkinnon paviaanintappouutisensa ajoituksesta vaalien alle. Nyt eläintarhaan tulvii rahaa ja ehdotuksia ovista ja ikkunoista. Paviaanilaumalle löytyy varmasti väliaikainen koti ja Paviaanilinna saadaan korjatuksi ennen aikojaan.

Hämeenlinnasta puuttuu johtava vaaliteema. Katuman koulun lakkautusuhka koskee liian harvoja perheitä, eikä urheiluseurojen avustuksillakaan oikein valtuustoon asti ponkaista. Sitä paitsi avustukset kyllä tulevat budjettiin, vaikka tekninen lautakunta onkin halunnut provosoida poistamalla ne.

Ei ihmisiä kiinnosta kaupungin rahapula, jos se ei kohdistu aivan lähiympäristöön.

Yksi jos toinenkin kunta on nyt nostamassa veroprosenttiaan reippaan puoleisesti. Hämeenlinnan naapurikunnista moni harkitsee veroprosentin nostoa. Korotuksia on luvassa Hauholla, Lammilla ja ehkä Janakkalassakin.

Hämeenlinnassa prosenttia nostettiin vuodelle 2003, eikä nyt taida oikein kehdata. Vaan mistä sen tiedämme, koska budjettiehdotus julkistetaan nyt poikkeuksellisen myöhään, vasta vaalien jälkeen.

Naapurimme Lahden kaupunginjohtaja Tarmo Pipatti (sd.) on sen sijaan lukenut väelleen madonluvut.

Pipatin esityksessä lahtelaisille käyttömenojen kasvu on 2,2 prosenttia. Silti tarvitaan veroprosentin nostamista 0,75:llä. Lahtelaisten veroprosentti on nousemassa 19:ään.

Hämeenlinnassa Tapani Hellstén (sd.) asetti käyttömenojen kasvun rajaksi 3 prosenttia ja siitäkin on kauhea narina.

Harmi, että Hämeenlinnassa ei talousarvioesitystä saada keskusteluun ennen vaaleja. Tuskin se kuitenkaan sisältää samanlaista matokuuria kuin naapureissa. Hämeenlinnan talous on siltikin kohtalaisen vahvoissa kantimissa. Ja ketä se kiinnostaisi, kun ei ole niitä paviaanejakaan.

Menot