Uutiset

Hämeessä ei haluta pinkkejä puudeleita

Pääkaupunkiseudun lehdissä julkaistut uutiset koirien turkin värjäystrendin saapumisesta Suomeen on saanut Eläinsuojeluyhdistysten liiton ja Kennelliiton takajaloilleen.

– On huolestuttavaa, jos koiria aletaan tuunata kuin autoja maalaamalla niihin erilaisia kuvioita. On syytä epäillä, onko koira hankittu oikeista syistä, jos omistaja alkaa käyttää eläintään taideteoksena, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

Liittojen mukaan vastuullinen omistaja ei esineellistä eläintään. Liitot toivovat, ettei värjäystrendi ota tuulta alleen ja kehottavat kaikkia koiranomistajia välttämään turkin värjäystä tarjoavia toimijoita.

– Eläin ei ole lelu -sanonta pätee tähänkin valitettavan hyvin. Värjäämistä puolustetaan sillä, että miehet ja naisetkin värjäävät hiuksiaan, ja koiratkin kaipaavat huomiota. Tämä on oppikirjaesimerkki eläimen vääränlaisesta inhimillistämisestä, huomauttaa Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

”Koira on koira”

Hämeenlinnan seudulla turkinvärjäykseen ei ole törmätty.

– Ei ole onneksi kukaan sellaista minulta kysynytkään. Jos kysyisi, vastaus olisi ehdoton ei, kommentoi hattulalainen trimmauspalveluyrittäjä Anne Rönn.

– Onhan näitä kehitetty vaikka mitä eau de toiletteja koirille, mutta nekin sotivat eläimen luonnollista olemusta ja hajua vastaan.

Tuuloslainen trimmaaja Erja Syrjäpalo on Rönnin tavoin nähnyt vain kuvia vaaleanpunaisista ja sinisistä villakoirista.

– Todella typerää. Yhtä typerää kuin pukea koirille mekkoja päälle. Sadevaatteet tai lämpöliivit vielä ymmärtää, mutta ei tällaista.

– Koira on koira, enkä suostuisi sitä värjäämään, Syrjäpalo päättää.

Rönn muistuttaa, että näyttelykoirien doping-sääntöjäkin on Suomessa kiristetty.

– Enää ei sallita edes mitään lakkoja tai liitujauhoja, joilla turkkeja yritetään saada näyttämään paremmalta. Ennen sai käyttää hiuslakkaa.

Turkkien ”kreatiivista värjäystä” ei tiettävästi Suomessa tarjoa, ainakaan toistaiseksi, kuin yksi trimmausliike.
Espoolaisen Magic Dogin yrittäjä Julia Hyppenen kiinnostui maailmalla yleisestä trendistä ja kävi Thaimaassa kurssilla yhdessä vallilalaisen yrittäjän Niina Naumasen kanssa. Yrittäjät kieltäytyivät kommentoimasta toimintaansa.(Häsa)

Päivän lehti

23.1.2020