Uutiset

Hamk haluaa viedä opettajakorkeakoulutusta Brasiliaan

– Se oli kova juttu. Avasi meille mahdollisuuksia, niin kuin parhaiten vienninedistämismatkoilla tehdään.

Näin kuvailee Hämeen ammattikorkeakoulun vararehtori Pertti Puusaari pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) valtuuskunnan antia Brasilian matkalta, jolle Hamk osallistui.

Hän kehuu erityisesti Kataisen panosta. Pääministeri nosti keskustelussa Brasilian presidenttiä Dilma Rousseffia myöten esiin erityisesti ammatillisen opettajakorkeakoulutuksen viennin mahdollisuuksia. Se kirjattiin ylös myös keskeisenä yhteistyöalueena maiden välillä.

– Jos joku on osaamisen viennin alue Hamkille, niin se on meidän opekorkeamme, Puusaari painottaa.

– Reissun aikana mahdollisuutemme siellä alkoivat näyttää jopa hämmentävän selkeiltä.

Puusaaren mukaan Brasiliassa iso ongelma on kasvun aikaansaama osaajien puute.

– Brasilia tarvitsee insinöörejä, mutta ammattilaisten kehittäminen pettää siinä maassa. He tarvitsevat innovaatiopedagogiikkaa.


”Ei pikajuttuja”

Hamk aikoo käynnistää pikavauhtia oman ammatillisen opettajakorkeakoulunsa konseptin viennin Brasiliaan.

– Tällä viikolla meillä on vielä palaveri opettajakorkeakoulun johtajan Seija Mahlamäki-Kultasen kanssa, jossa sovitaan askelmerkeistä. Yhteyksiä Brasiliaan otetaan uudelleen muutaman viikon sisällä, Puusaari kaavailee.

Hamkin vientiponnisteluita auttaa se, että vanhastaan oppilaitoksen yksi kolmesta tärkeimmästä kansainvälisestä yliopistokumppanista on brasilialainen Feevale.

– Eiväthän nämä mitään pikajuttuja ole, mutta hyvä kumppani auttaa varmasti.

Puusaari kertoo, että rahoitustakin on varattuna jo tälle vuodelle.

– Myytävässä koulutuksessa on periaate, että menot katetaan aina myynnillä, mutta alkuvaiheessa tarvitaan luonnollisesti panostusta. Meillä on valmiiksi käynnissä osaamisen vientiprojekti, jolle on osoitettu rahoitusta budjetissa.

– Tuntuu siltä, että tässä on nyt ihan oikeat saumat. Voisi sanoa, että koimme matkan hyödylliseksi, Puusaari intoilee. (HäSa)