Uutiset

Hamk rakentaa Lepaalle hakevoimalan

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön alueelle suunnitellaan biolämpökeskuksen rakentamista.

Uusi haketta polttava lämpökeskus korvaisi vanhan maakaasua käyttävän laitoksen. Hamkin kiinteistöpäällikkö Tuomas Salonen perustelee muutosta maakaasun hinnalla.

Uuden kattilalaitoksen ja polttoainevaraston kustannusarvio on 1,2 miljoonaa euroa, ja Hämeen ely-keskus on myöntänyt hankkeelle energiatukea enintään 230 000 euroa eli viidenneksen kokonaiskustannuksista.

-Nykyisillä maakaasun hinnoilla laitos maksaa itsensä takaisin viidessä tai kuudessa vuodessa, Salonen kertoo.

Tavoitteena on, että lämpökeskus valmistuisi Lepaalla elokuussa järjestettävään puutarhatekniikkanäyttelyyn mennessä.


Maakaasu jää varalle

Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymä hakee biolämpökeskukselle rakennuslupaa, ja sen suunnitelmat ovat parhaillaan nähtävillä Hattulan kunnan rakennusvalvonnassa.

Lämpökeskusta suunnitellaan Lepaan oppilaitosalueen eteläreunaan varastorakennusten läheisyyteen.

Nykyinen lämpökeskus sijaitsee lähellä muutama vuosi sitten valmistunutta suurta kasvihuonetta, ja se jää paikoilleen.

-Hakelaitoksen teho on 1,2 megawattia ja sillä on tarkoitus lämmittää viinitilan ja oppilaitoksen rakennukset. Teho ei välttämättä riitä kovimmilla pakkasilla ja siksi maakaasu jää edelleen varapolttoaineeksi tehopiikkien varalle.


Evolta hyviä kokemuksia

Lämpökeskuksen kattilarakennuksesta tulee suunnitelmien mukaan 56 neliön suuruinen ja siihen tulee 25 metrin korkuinen piippu. Hakevarastosta tulee 176- neliöinen ja se rakennetaan osittain maan alle.

-Siitä tulee siilotyyppinen rakennus, johon voi avattavan katon ansioista kaataa haketta suoraan rekasta, Salonen kertoo.

Salosen mukaan biolämpökeskus sopii Lepaalle siksikin, että Hamkissa on alan osaamista ja koulutusta omasta takaa. Evon yksikköön rakennettiin hakelämpölaitos kolme vuotta sitten, ja siitä saadut kokemukset ovat olleet hyviä. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic