Uutiset

Hamk tahtoo soitella Brasiliaan

Jos ennen kaikki yhteistyökorkeakoulut olivat keskenään kavereita, on nyt suurin osa kouluista kavereita ja muutaman kanssa ollaan sydänystäviä. Sellaisia, joille voi soittaa aina, kun jokin asia painaa mieltä.

Tätä tarkoittavat käytännössä sanat kansainvälistymisstrategia ja strateginen kumppanuus, joiden parissa Hämeen ammattikorkeakoulun vararehtori Pertti Puusaari on paiskinut töitä viimeisten vuosien ajan. Puusaari vakuuttaa ”vastaavansa päällään” siitä, etteivät sanat jää sanahelinäksi.

-Tarkoitus on hankkia ihan konkreettisesti ulkomaalaisten tutkijoiden ja opettajien puhelinnumeroita. Tuntea ihmisiä, joille voi soittaa, että täällä paikallinen firma tarvitsisi opinnäytetyön tekijää yhteistyöhön: olisiko teillä ketään sopivaa, Puusaari suunnittelee.

Hamkin suunniteltuja yhteistyökumppaneita ovat tällä hetkellä brasilialainen Feevale-yliopisto, tanskalainen Via University College ja kiinalainen Jiangxi Science and Technology Normal University. Myös välejä Pietarin alueen yliopistoihin halutaan tiivistää.

Potentiaalisia markkina-alueita

Opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttää, että korkeakoulut valitsevat tämän kevään aikana kansainvälisiä korkeakouluja avainkumppaneikseen. Yhden näistä sydänystävistä Opetusministeriö toivoo olevan BRIC-maasta, eli Brasiliasta, Venäjältä (Russia), Intiasta tai Kiinasta (China). Ne nähdään potentiaalisina markkina-alueina, joista Suomelle voisi tulevaisuudessa olla hyötyä.

Puusaari toivoo, että oppilaitosten yhteistyön avulla pienet paikalliset yrittäjät voisivat pienin riskein lähteä kokeilemaan kansainvälistymistä. Tämä tapahtuisi esimerkiksi siten, että ulkomaalainen opiskelija ja suomalainen tekisivät yhdessä opinnäytetyönsä yritykselle.

Puusaari painottaa, ettei kyse ole megaluokan kansainvälistymishankkeesta, jossa ulkopuolinen taho ohjaisi yritystä kansainvälistymään.

-Tässä kansainvälistyminen lähtee sisältäpäin, Puusaari uskoo.

Toisiaan täydentävää osaamista

Yhteistyö näkyisi myös päivittäisessä opiskelussa. Brasilialaiset ja suomalaiset opiskelijat voivat tehdä yhteisiä ryhmätöitä skypen ja netin välityksellä.

Feevalen yliopiston ympäristöntutkimuslaitos on selvittänyt vesistöjen saastumiseen johtavaa tapahtumaketjua. Hamkin kestävän kehityksen ohjelma, luonnonvara-ala ja ympäristötekniikka löytävät yhteisiä tutkimuskohteita.

-Samanlainen näkökulma, mutta toisiaan täydentävää osaamista. Sitä voimme tarjota, Puusaari tiivistää. (HäSa)