Uutiset

Hamkin rehtoriksi valittiin Pertti Puusaari

Hämeen ammattikorkeakoulun uudeksi rehtoriksi valittiin keskiviikkona tekniikan tohtori Pertti Puusaari. Hän työskentelee nykyään Hamkin toisena vararehtorina ja kehitysjohtajana.

Valinnan teki Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymän yhtymävaltuusto. Vaali oli äärimmäisen tiukka, sillä janakkalalainen Puusaari sai 16,97 ääntä ja hämeenlinnalainen vastaehdokas Jarno Tuimala 16,06 ääntä.

Painotettuja ääniä

Yhtymävaltuustoon kuuluu 33 jäsentä, mutta kolme heistä oli poissa. Käytössä oli painotettuja ääniä niissä tapauksissa, joissa jonkin kunnan edustaja oli poissa. Äänien yhteismäärä oli 33,03.

Esimerkiksi Hämeenlinnan 14 valtuutetusta yksi oli poissa, joten läsnä olleet 13 valtuutettua saivat kukin käyttöönsä äänimäärän 1,08. Hämeenlinnalaiset käyttivät siten yhteensä 14,04 ääntä.

Erityisen paljon valtaa oli Tammelan edustajalla Päivi Sotkalla (kok.). Tammelalla on vain kaksi valtuutettua, ja kun toinen heistä oli poissa, Sotkalla oli käytössään kaksi ääntä.

Valitsijoina oli lisäksi forssalaisia, hattulalaisia, riihimäkeläisiä ja valkeakoskelaisia valtuutettuja. Yhtymävaltuustossa on edustus kaikilla niillä kunnilla, joiden alueella on Hamkin toimipiste.

Vaalisalaisuus pohditutti

Puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) esitti suljettua lippuäänestystä. Jokainen toi äänestyslippunsa vuorollaan maljaan, ja ennen äänen pudottamista Rautio merkitsi lipun päälle, minkä arvoisesta äänestä oli kysymys.

Valtuutetuilla, esimerkiksi 1. varapuheenjohtajalla Aarne Kaurasella (sd.) oli epäilys siitä, ettei vaali pysy salaisena eriarvoisten äänten takia. Hamkin lakimies Jyrki Miettunen kuitenkin vakuutti, ettei päätetty menettelytapa oli ainoa oikea.

Puusaari ja Tuimala olivat yhtymähallituksen kannattamat ehdokkaat rehtoriksi, mutta valtuutetuilla oli mahdollisuus äänestää ketä tahansa virkaa hakenutta.

Melkoisen tiukalle meni

Kun tulos oli selvä ja Puusaari julistettu vaalin voittajaksi, salissa raikuivat aplodit.

– Meni melkoisen tiukalle, mutta etukäteen oli tiedossa, että huonoa rehtoria me emme näistä kahdesta saa, Rautio sanoi.

– Puusaaren me kaikki tunnemme. Hän tulee luotsaamaan tämän meidän yhteisen helmemme hyvään suuntaan.

Puusaari aloittaa rehtorina maaliskuun alussa ensi vuonna, jolloin nykyinen rehtori Veijo Hintsanen jää eläkkeelle. Syksyllä hän toimii Hamkissa johtajana.

Alkuvaiheessa uusi rehtori on – Hintsasen tapaan – myös kuntayhtymän pääjohtaja. Kun ammattikorkeakouluista tulee osakeyhtiöitä, Hamkin rehtorista tulee toimitusjohtaja.

Kaksi Salmista vararehtoreiksi

Heti Hamkin yhtymävaltuuston kokouksen jälkeen pidettiin yhtymähallituksen kokous. Yhtymähallitus valitsi Hamkille kaksi vararehtoria. Valituiksi tulivat Risto Salminen ja Janne Salminen.

Ensimmäiseksi valittiin vararehtori, jonka päävastuuna on koulutus ja opetus. Äänestyksessä Risto Salminen sai 7 ääntä ja Minna Lintonen 5 ääntä. Yhtymähallituksen demarit ja vasemmistoliittolainen olivat Lintosen kannalla.

Forssalainen Lintonen (sd.) on yhtymähallituksen puheenjohtaja. Hän ei osallistunut asian käsittelyyn.

Risto Salminen toimii tällä hetkellä Metropolia Ammattikorkeakoulun Teollisen tuotannon tulosalueen johtajana.

Janne Salminen puolestaan valittiin yksimielisesti toiseen vararehtorin virkaan, jonka päävastuina ovat tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta sekä järjestelmäkehitys. Nykyään hän työskentelee Lahden ammattikorkeakoulun kehitysjohtajana.

Yhtymähallitus äänesti myös siitä, kummasta vararehtorista tulee johtavan rehtorin sijainen. Valituksi tuli Risto Salminen. (HäSa)