Uutiset

Hammaslääkäriliitto asetti Hämeenlinnan virat hakukieltoon

Syynä se, että suun terveydenhuoltoa johtaa väliaikaisesti maisteri eikä hammaslääkäri.

Hammaslääkäriliitto on suivaantunut Hämeenlinnan terveyspalvelut -liikelaitokseen ja asettanut sen hammaslääkärien vakanssit hakukieltoon. Liitto ei hyväksy sitä, että Hämeenlinnassa suun terveydenhuoltoa johtaa nyt terveystieteiden maisteri eikä hammaslääkäri.

– Yllättävän raju toimenpide, sanoo Terveyspalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Risto Mäkinen.

Järjestely koskee kuluvaa vuotta
Mäkinen korostaa, että johtojärjestely suun terveydenhuollossa on tehty vain täksi vuodeksi. Tosin hän ei tässä vaiheessa osaa sanoa, millainen tilanne on ensi vuonna, sillä parhaillaan suunnitellaan uudistuksia koko terveyskeskukseen.

Terveyspalveluissa on nyt johtavan ylihammaslääkärin virka täyttämättä. Aiempi ylihammaslääkäri Sirkkasisko Arinen jäi eläkkeelle viime lokakuussa.

Ylihammaslääkärin virkaa ei ole siis laitettu hakuun, vaan sitä hoitaa määräaikaisesti kuluvan vuoden ajan Pekka Arvio, joka yleensä työskentelee apulaisylihammaslääkärinä. Pekka Arvio työskentelee hammaslääketieteellisenä johtajana ja hammaslääkärien esimiehenä.

Sen sijaan suun terveydenhuollon kokonaisuutta johtaa tämän vuoden ajan terveystieteiden maisteri Suna Eloranta. Hänen tittelinsä suun terveydenhuollossa on palvelupäällikkö.

Eloranta toimi vuodenvaihteeseen asti avosairaanhoidon ylihoitajana terveyskeskuksessa.

Ongelmat eivät hammaslääketieteessä
Uusi järjestely on siunattu Hämeenlinnan terveyspalvelujen johtokunnassa toissa viikolla.

Risto Mäkisen mielestä järjestelylle on hyvät perustelut.

– Meidän ongelmat ovat ihan muunlaisia kuin hammaslääketieteellisiä. Ongelmia on ajanvarauksessa, puhelimeen vastaamisessa, jonojen hallinnassa, laskutuksessa.
Lisäksi pitäisi kehittää potilaspalvelua ja välinehuoltoa.

Mäkinen on vakuuttunut siitä, että terveystieteiden maisteri pystyy pureutumaan näihin ongelmiin paremmin kuin hammaslääkäri.

– Ongelmat ovat prosesseihin ja toiminnan käytäntöihin liittyviä.

Uudistuksia on jo tehty
Suna Eloranta aloitti uudessa määräaikaisessa tehtävässään vuoden alussa, ja on Mäkisen mukaan ehtinyt saada jo paljon hyvää aikaan.

– Puhelinpalvelua on jo parannettu, ajanvarauskäytäntöjä on yhtenäistetty, sähköinen ajanvaraus on tulossa käyttöön ihan pian. Meillä on hurja kehitysvauhti.

– Nyt on käynnissä laskutuksen järkeistäminen. Hammaslääkärit ovat tehneet tähän asti laskutuksen, ja nyt työ on siirtymässä toimistotyöksi.

Mäkinen korostaa, että nämä järjestelyt koskevat vain vuotta 2012.

Tarkoittaako tämä, että ylihammaslääkärin virka täytetään vakituisesti vuonna 2013?

– Sitä ei tässä vaiheessa tiedetä, sillä emme tiedä, mitä uusi kanavamalli tuo tullessaan Hämeenlinnan terveydenhuoltoon. (HäSa)

Mainos