Uutiset

Hammaslääkärin tapaus

Minua, hämeenlinnalaisen hammaslääkärin Reijo Klaasion potilasta loukkasi Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen apulaisjohtajan Tarja Holin Hämeen Sanomille (28.5.2005) antama haastattelulausunto hammaslääkäri Klaasiosta.

Olen ollut 23 vuotta hänen asiakkaanaan. Asiakassuhde alkoi 1982, kun sain kivuliaan suutulehduksen käytyäni kotikaupunkini Turun Yliopistonkadulla sijaitsevassa hammasklinikassa.

Klaasio hoiti potemani ientulehduksen oivallisesti ja olen sen jälkeen hammashoitoasioissa ollut hänen hoidossaan.

Klaasiota saan mielestäni kiittää siitä, että nyt jo liki setsenkymmentävuotiaana purukalustoni jauhaa näkkäriä yhtä hyvin kuin viiskymmentäluvulla Turun kasarmilla.

Ja Tarja Holin mukaan olenkin hoidattanut purukalustoani kelvottomalla puoskarilla!

Olen Klaasiolta saanut mielestäni hyviä ja nykyaikaisia tietoja esimerkiksi hammasimplanttihoidosta. Kun kalustosta puuttuu jo muutama poskihammas, on tämäkin asia ja eri laitosten hinnoittelu (minun mielestäni sikamainen) tullut hyvin selvitettyä.

Olosuhteiden pakosta jouduin tutustumaan San Diegossa niin sanottuun huippuklinikkaan. Sydäntautisena verenohennuslääkityksen ansiosta sain T-luupihvistä luusirun pistämänä runsaan verenvuodon ikeneen. Hoitotoivettani vastaanottanut tumma nainen sanoi tietokoneen ääressä itsekseen vau! tarkistaessaan vakuutuskorttiani. Tällä huippuklinikalla oli monipuoliset TEO:nkin nyt Klaasioltakin varmaan vaatimat laitteet. Kuvattiin ja katseltiin ja annettiin vain sideharsotupot, joita piti puristaa hampaiden välissä.

Vakuutusyhtiöni sai USA:sta sitten mahtiveloituksen, josta tein heille pitkään kirjallisia selvityksiä.

Mistä tässä Klaasion tapauksessa nyt on kysymys?

Kun Klaasiolla varmaankin on tyytyväisiä asiakkaita minun lisäkseni. Hieman haiskahtaa astialle.

Ihmisten purukalusto on ollut vuosituhansia samanlainen. Onko nyt tarkoitus ruveta nykyaikaistamaan radikaalisti ja kalliisti myös sitä?

Mistä tämä valtava ja tunteenomainen häly yhden hammaslääkärin toimesta ja elinkeinonsa harjoittamisesta on saanut alkunsa? Kun ”potilaiden kanteluja on tullut yllättävän vähän.”

NörttiWaari

Hattula

Seitsemääkymmentä lähenevä omaiseni on ollut Klaasion potilaana jo vuosikausia. Kohtelu on ollut hyvää, vastaanottoja on saanut hankalinakin aikoina, ja hinnat ovat olleet kohtuulliset.

Miksi siis minäkin en ole turvautunut hänen palveluksiinsa?

Klaasio ei omaiseni mukaan käytä suojakäsineitä eikä hengityssuojaimia työskennellessään. Mielestäni ne nykyisenä hivin ja hepatiitin aikakautena ovat välttämättömiä sekä lääkärin että potilaan turvallisuuden kannalta.

Ja tämä ilmeisesti on lehtiartikkelissa mainittujen seikkojen rinnalla vain jäävuoren huippu.

Mitä kaikkea sisältyykään lauseeseen ”hänen toimintansa todettiin vaarantavan potilasturvallisuutta”.

Epätietoinen omainen

Hämeenlinna