Uutiset

Hämmentävä vierailukutsu

Yhdysvaltain
varapresidentti Joe Biden vieraili Suomessa ja tapasi presidentti Tarja Halosen. Kaksikon kohtaaminen oli yhtä hymyä ja kauniita sanoja.

Kaikki näytti olevan mallillaan. Ilmassa ei väreillyt, missään ei näkynyt merkkiäkään väitteestä, jonka mukaan Suomen ja Yhdysvaltain suhde on viileänpuoleinen.

Joe Biden oli ystävällinen ja valloittava vieras – tuskin vikaan menee tulkinta, jonka mukaan hänen ja Halosen kemiat kohtasivat.

Pintaa raaputtamalla paljastuu, että lämpimästä hengestä huolimatta vierailu jätti jälkeensä lukuisia kysymyksiä.

Vierailun poliittista antia ei voi kuvata merkittäväksi julkisuuteen kantautuneen valossa. Biden kiitteli Suomea Afganistanin operaatiosta, mikä oli odotettavissakin.

Jos Halosen ja Bidenin keskusteluissa oli vahva asiasisältö, olisi luontevaa, että niistä olisi koottu julkisuuteen edes ylimalkainen yhteenveto.

Bidenin esittämä kutsu vierailla Washingtonissa koska ”puhuttavaa on paljon” tulkittiin Halosen naistenpäivän lahjaksi ja poliittiseksi voitoksi.

Kutsun esittämisen tapaa ja muotoa kuvaa lähinnä sana hämmentävä.

Yhdysvaltain varapresidentti ei esittänyt Haloselle virallista vierailukutsua. Biden esitti asiansa suunnilleen siihen tyyliin, että Halonen voisi pistäytyä Valkoisessa talossa, jos sattuu liikkumaan siellä päin.

Presidentti Barack Obamalla ei ollut kutsussa mitään roolia, vaikka hän on sentään Valkoisen talon isäntä.

Jos Biden oli vähänkin tehnyt kotiläksyjä ennen saapumistaan Suomeen, hänen täytyi olla perillä siitä, kuinka tärkeää Suomelle ja maan presidentille olisi saada virallinen kutsu vierailla Yhdysvalloissa.

Tätä taustaa vasten hymyilevän Bidenin esiintyminen oli tökeröä, jopa Halosta nöyryyttävä. Tyylikästä olisi ollut jättää muotopuolet kutsut esittämättä.

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) jäi vierailussa sivurooliin, missä ei ole ihmettelemistä. Miksipä Yhdysvallat kiinnittäisi huomiota – saati esittäisi vierailukutsua – pääministeriin, jonka työ päättyy ensi kuun eduskuntavaaleissa.

Kokonaisuutena Joe Bidenin vierailu jätti löysän vaikutelman. Ehkä hän oli Suomessa myös siksi, että toipuisi aikaerosta ja olisi vireä neuvotteluissa Venäjän johdon kanssa.

Suomen ja Yhdysvaltain suhteista on tullut – ja on myös harkitusti tehty – varsinkin Nato-leirissä tärkeä asia. Maan johdon pitäisi nykyisen linjan arvostelijoiden mukaan tehdä suunnilleen kaikki mahdollinen suhteen lämmittämiseksi.

Suomen maailmanpoliittista asemaa määrittää tästä eteenpäinkin asemamme kartalla. Washingtonista katsoen Suomi on Venäjän naapuri, pieni maa ilman suurta taloudellista ja poliittista painoarvoa.

Miksi siis Yhdysvallat olisi erityisen kiinnostunut Suomesta? Maailman supervaltion katse on juuri nyt suunnattu kohti Pohjois-Afrikkaa.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic