fbpx
Uutiset

Hampaatonta toimintaa

Viime päivinä on yhden jos toisenkin itäisen kaupunginosan asukkaan puhelin pirissyt iloisesti. Idänpään terveysaseman hammaslääkäriaikoja on peruttu urakalla. Syy on yksinkertainen – ei ole hammaslääkäriä. Sairaslomalle jäänyt lääkäri oli lajinsa viimeinen ja uutta ei ole saatu, eikä saada, tilalle.

Otin asiakseni tiedustella asiaa ylihammaslääkäri Ariselta. Jotenkin oudosti kuvittelin, että tilanteeseen olisi varauduttu. Kun viimeisten vuosien aikana säännölliset kymmenen minuuttia kestäneet hammastarkastukset ovat olleet ainoa käyttämäni kunnallinen terveyspalvelu, toivoin että edes tätä perinnettä olisi voitu jatkaa.

Vielä mitä. Ylihammaslääkäri Arinen tyrkytti minulle kyselystäni tuohtuneena hoitotarpeen arviointia, joka on tarkoitettu akuuteille tapauksille, ei rutiinitarkastuksille.

Kun en halunnut viedä tätä tilaisuutta kipeäleukaisilta potilailta, muutuin entistäkin hankalammaksi asiakkaaksi. Arinen oli sitä mieltä, että purukaluston tarkastusväliksi riittää viisi vuotta. Minä nokitin ja sanoin, että minulle sopii viisikymmentä vuotta niin ei tarvitse alvariinsa olla aikoja kinuamassa ja asia jäi siihen.

On hienoa, ettei kunnallisessa terveydenhuollossa ole sentään jäänyt täyttämättä yhtään johtavan ylilääkärin virkaa. Olisihan se katastrofi jos verorahat menisivät täysin hukkaan eikä löytyisi ketään puhelimen päähän ojentamaan ikäviä asiakkaita, jotka kehtaavat penätä oikeuksiaan.

Tulevaisuudessa voimme tosin pitää kiinni meille kuuluvista eduista vain kynsin, kun hampaat ovat pudonneet tarkastusta odotellessa.

JP Koskinen

Menot