fbpx
Uutiset

Hampaiden oikomishoitojen loppuminen tuli yllätyksenä

Oikomishoitoja tehneen hammaslääkärin lähtö Lammilta tuli yllätyksenä niin hoitoja ostopalveluna kustantaneelle kaupungille kuin lammilaisille.

Hoitojen loppumista lähiterveysasemalla ovat koululaisten vanhemmat kommentoineet vilkkaasti niin keskinäisissä puhelin- kuin nettikeskusteluissa.

-En voi lähettää lastani yksin bussilla matkaan. Joten vaihtoehdoksi jää kuljettaa hänet itse oikomishoitoihin Hämeenlinnan pääterveysasemalle, tuohtuu lammilainen Minna Heinonen.

Hän jää pohtimaan miten työnantaja suhtautuu poissaoloihin, joita työntekijälle koituu lasta hoidoissa käyttäessään. Hankalaksi käynnit muodostuvat myös autottomille, kun bussivuorojakin on harvennettu entisestään.

Onni onnettomuudessa Heinosen mukaan on, että hän tekee kevään ajan päivätyötä.

Perheen kolmesta lapsesta yhdellä on aloitettu oikomishoidot.

Vuorisen perheen kolmesta lapsesta kaksi käy oikomishoidoissa.

Aila Vuorinen hämmästelee yllättävää muutosta tilanteessa.

-Kutsu nimenomaan pääterveysaseman hammashoitolaan tuli täytenä yllätyksenä.

Hämeenlinnassa työssä käyvän Aila Vuorisen mukaan vaihtoehdot hoidoissa kulkemiseen ovat vähissä.

-Ei ole mitään järkeä siinä, että kesken työpäivän lähden hakemaan tyttöjä Lammilta, joten heidät on otettava mukaan jo varhaiseen bussiin aamulla. Työpaikallekaan en heitä voi ottaa, joten hoitoon pääsyä odotellessa mahdolliseksi jää oikeastaan vain kirjasto.

-Tähän asti kyseiset keikat on hoitanut Lammilla töissä oleva isä. Häneltä ne ovat vieneet aikaa parikymmentä minuuttia.

Vuosilomapäiviään ei Aila Vuorinen mieluusti käyttäisi hammaslääkärikäynteihin.


Virkaan ei ole hakijoita

-Oikomishoitoja tehnyt keikkalääkäri irtisanoutui yllättäen, eikä virkaa ole saatu täytettyä, kertoo Hämeenlinnan kaupungin ylihammaslääkäri Pekka Arvio ja toivoo tilanteen jäävän tilapäiseksi.

Tilanteen jatko riippuu ensisijaisesti siitä, saadaanko avoinna olevaan virkaan lääkäri. Arvion mukaan tilapäisapua on kyselty niin Lahdesta kuin pääkaupunkiseudulta.

-Pula oikojahammaslääkäreistä koko maassa näyttäytyy nyt tällaisena.

Lammilaisten Arvio sanoo olleen onnekkaita, ja suorastaan erikoisasemassa: Ovat saaneet tähän saakka käydä oikomishoidoissa omalla paikkakunnallaan.

Tilaajapäällikkö Jari Pekuri rauhoittelee vanhempia: Terveydenhoitolain mukaan kunta on velvollinen osallistumaan kustannuksiin, kun kyseessä on kouluterveydenhoito.

-Kaupunki pyrkii järjestämään kuljetukset oikomishoitoihin pääasiassa ryhmä- tai koulukuljetuksina. Yksittäistapauksissa voidaan käyttää taksia tai kuljetuksen voivat hoitaa vanhemmat, jolloin heille maksetaan matkoista kilometrikorvaus.

Esimerkiksi Hauholta kaupunki on saanut vanhemmilta muutaman matkalaskun.

Menot