Uutiset

Hampun kotikasvatus on varsin yleistä

Hampun (cannabis sativa) kotikasvatus on lisääntynyt merkittävästi. Kanta-Hämeessä paljastui viime vuonna 55 kotitarveviljelmää ja viisi myyntiin tarkoitettua suurta viljelmää. Poliisin löytämät viljelmät ovat vain osa kaikesta kasvatuksesta. Erilaisia huumerikoksia poliisi paljasti viime vuonna yli 550.

Kanta-Hämeen poliisin huumeryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Saukoniemi kertoo, että suurin yksittäinen viljelmä viime vuonna löytyi Hausjärveltä.

-Puutarha-alan ammattilainen oli vuokrannut omakotitalon, joka oli muutettu kasvattamoksi. Sieltä löytyi ratsiassa kahdeksan puolitoistametristä kasvia ja paljon enemmän kasveja, joista sato oli hiukan aiemmin korjattu. Myös kuivamassa ollutta hamppua löytyi.

Sama viljelijä oli vuokrannut kasvattamoiksi myös kaksi muuta omakotitaloa eri paikkakunnilta ja hänen kotoaan Helsingistä löytyi hampun taimia.

Kotiviljelmät ovat useimmiten pieniä

Tavallisimmin hampun kotitarveviljelmä paljastuu käyttörikoksen seurauksena tehtävässä kotietsinnässä tai naapurien ilmoitettua kasvavan hampun kitkerästä hajusta. Kotietsintä tehdään käytännössä aina, kun käyttäjä kärähtää esimerkiksi liikenneratsiassa.

Tavallisesti kotikasvatuksessa on yhdestä viiteen kasvia, joita viljellään kylpyhuoneeseen tai komeroon tehdyssä kasvattamossa. Menestyäkseen hamppu tarvitsee paljon lämpöä, valoa ja pimeitä jaksoja kuten luontaisen kasvuympäristönsä päivänkierrossakin on, sekä oikeanlaisia ravinteita.

Sadonkorjuukuntoon hamppu kasvaa 3-4 kuukaudessa. Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion mukaan yleensä hamppua viljellään siten, että siemenistä kasvatetuista kasveista valitaan paras tai parhaat, joita kloonataan pistokkaiden avulla varsinaisen sadon tuottamiseksi. Lajikkeesta ja viljelijän taitavuudesta riippuen THC-pitoisuus voi yltää jopa 20 prosenttiin, 5-10 prosentin pitoisuudet ovat tavanomaisia.

Omaan käyttöönsä hamppua viljelevät käyttävät usein vain kasvin kukinnon, jossa huumaavasti vaikuttavaa THC:tä on eniten. Myyntiin viljellyistä kasveista käytetään myös lehdet.

Hovioikeuksien tuomioiden mukaan yhden kasvin sadoksi on määritelty 50-100 grammaa poltettavaksi kuivattua cannabista eli hamppua eli pilveä. Käyttöannos on hampun THC-pitoisuudesta ja käyttäjän toleranssista riippuen puolesta grammasta ylöspäin. Hamppua poltetaan sätkinä tai piipussa sinällään tai tupakkaan sekoitettuna.

Viljelijät yleensä nuoria aikuisia

Teemu Saukoniemen mukaan valtaosa viljelijöistä on parikymppisiä tai vähän vanhempia nuoria aikuisia. Osa opiskelee, osa käy töissä. Kiinnijääneiden joukossa on ensikertalaisia ja toistuvasti kärähtäviä. Hausjärven ammattiviljelijä oli iäkkäämpi.

Viljely katsotaan aina huumausainerikokseksi kasvien määrästä tai laadusta riippumatta.

Huumausaineiden käyttörikoksesta tuomitaan lähes aina sakkoa, rangaistusmaksimi on puoli vuotta vankeutta. Huumausainerikoksen rangaistusasteikko on sakosta enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Törkeästä huumausainerikoksesta tuomitaan 1-10 vuotta vankeutta. Hampun kotitarvekasvatuksesta saa lähes aina sakkoja.

Teemu Saukoniemi muistuttaa, että huumeiden käytöstä tai kasvattamisesta kärähtäminen käy yleensä myös ajokortin, järjestyksenvalvojakortin ja aselupien päälle. Käry käynnistää aina harkinnan, pitäisikö kärähtäneeltä ottaa luvat pois. (HäSa)