Kolumnit Uutiset

Hanget, korkeammat nietokset

Tienpiennarta pitkin kaamoksessa tarpoessa on aikaa kehitellä salaliittoteorioita.

Tänä syksynä piennarta pitkin on tullut tarvottua taajaan. Mustimpina hetkinä olen tullut vakuuttuneeksi siitä, että Hämeenlinna haluaa tehdä kaupungin polkupyöräkorjaamoista äveriäitä yrittäjiä ja toimittajista hermoraunioita.

Todistusaineistoa. Maanantain aamuhämärissä kulkuvälineestä puhkeaa takasisäkumi. Totta kai lähempänä kotipesää kuin työpaikkaa. Tiistaina varapolkupyörän – hengenvaarallisen, valottoman, soikeavanteisen ruosteläjän – etukumi sanoo paluumatkalla poks. Harmistus on sitä luokaa, että loppuviikko tarvotaan sitä tienpiennarta.

Viikonloppuna ei ole vapaa-ajanongelmia, kunhan muistaa käydä paikkapakkausostoksilla. Kuudes paikka takarenkaaseen, neljäs eteen.

Hiekoitussepeli on onnistunut tänä syksynä tunkeutumaan ulko- ja sisäkumin väliin tekemään tuhojaan keskimäärin kerran viikossa. Liioittelematta.

Joulun lähestyessä työmatkafillaristi on oppinut tahtomattaan, että ulkokumit jaetaan kuuteen pistosuojausluokkaa. Merkit alkavasta kierteestä ovat ilmeiset. Pyöräverstaissa hykerrellään tyytyväisinä.

Kaupunki kertoo nettisivuillaan, että sepelin raekoko on 4-8 mm. Pah! Salaliitto!

Tenän tekevä kulkuväline ei ole vakavin ihmistä kohtaava ongelma, mutta hämeenlinnalaisten kannattaa varautua ensi vuonna jonkin verran erilaisiin olosuhteisiin, kun kaupunki nipistää Linnan Infran rakennuttamis- ja kunnossapitopalveluista lähes puoli miljoonaa euroa.

Aura-autot eivät enää irtoa talleista ihan kevyen lumisateen takia. Vaikka taivas nakkaisi kotikatusi täyteen lumiukkoja, ei kolausta tehdä lainkaan, jos satut asumaan ns. kolmannen katuluokan asuinalueella.

Talvifillaristin on pakko harkita siirtymistä apostolinkyytiin, kun entistä syvemmät polanteet tekevät kahdella pyörällä etenemisestä mahdotonta. Autoilijan kannattaa varata matkatekoon entistä enemmän aikaa, jos haluaa säästää menopelinsä uusilta kolhuilta. Risteyksessä puolitoistametrinen lumivalli on aika paljon hankalampi näköeste kuin metrinen.

Talvikunnossapidon tason laskemisella kaupunki säästänee ensi vuonna 50 000–100 000 euroa. Panee rivikaupunkilaisen miettimään minkä väristä talvea toivoo. Jos meno äityy runsaslumiseksi, loppuvat rahat, ja hanget saattavat saada luvan kasvaa kahden metrin nietoksiksi.

Yleisen sovun kannalta kenties kuitenkin hyvä, etteivät kaupunkilaiset pääse äänestämään mustaa tai valkoista, vaan mittelön ratkaisevat Atlantin virtaukset ja Siperian tuulet.

Hämeenlinnalaisen päätettäväksi jää enää minkä salaliiton uhriksi heittäytyy. Tukeako takseja, siirtyäkö julkisiin liikennevälineisiin vai suosiako ruokakauppoja ja viihde-elektroniikkaliikkeitä ja linnoittautua talveksi neljän seinän sisään?

Itse maksan oikein mielelläni polkupyöräkorjaamoiden käsityöläisille ongelmanratkaisuyrityksistä ja hyvästä palvelusta.