Hanke vie lapsia luontoon

Valtaosa yläasteikäisistä liikkuu liian vähän, ja sitä myöten lihavuus ja sairaudet lisääntyvät. Digiajan ongelmaa pyritään suitsimaan Forssan seudulla toteutettavalla hankkeella, joka innostaa lapsia ja perheitä lähtemään luontoon.
Tampereen kansainvälisen koulun neljäsluokkalaisille resiina-ajelu Jokioisten museorautatiellä oli aivan uudenlainen kokemus.

Tampereen kansainvälisen koulun neljäsluokkalaiset kiipeävät Jokioisten museorautatien resiinoiden kyytiin.

– Meillä on ollut hauskaa. Olemme kävelleet metsässä, meloneet ja uineet. Vesi ei ollut hirveän kylmää, Jasmin kertoo.

Ella toteaa oppineensa paljon uusia asioita.

– Opin esimerkiksi sytyttämään tulen retkikeittimen alle ja melomaan kanootilla, mikä oli uusi kokemus. Yhdessäolo ystävien kanssa on ollut hauskaa, Ella sanoo.

Myös Alli on nauttinut luontohetkistä.

– Ehkä parasta kaikessa on ollut se, kun pääsi kavereiden kanssa uimaan ja viettämään aikaa. Liikun kyllä muutenkin paljon luonnossa, mökkeilen ja käyn Luostolla vaeltamassa, pesäpalloilua harrastava Alli paljastaa.

Liikkumattomuus lihavoittaa

Tamperelaislasten parin päivän liikunnallinen vierailu Forssan seudun luontokohteissa on osa Luonto lisää liikettä -hanketta, jonka päärahoittaja on Euroopan aluekehitysrahasto. Hankkeen toteutuksesta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut.

– Hankkeen taustalla on huoli nuorten liikkumattomuudesta. Sosiaalinen media ja digitaalisuus täyttää lasten ja nuorten arjen, mikä ei ole pelkästään paha asia, mutta samanaikaisesti heidän yhteytensä luontoon on vähentynyt, toteaa projektipäällikkö Kati Vähäsarja Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kolme neljäsosaa suomalaisista yläkouluikäisistä nuorista liikkuu terveytensä kannalta riittämättömästi eli vähemmän kuin suosituksen mukaisen tunnin päivässä. Samassa ikäluokassa joka neljäs on ylipainoinen tai lihava.

– Tästä puolestaan aiheutuu esimerkiksi diabetesta ja verisuonisairauksia. Hankkeen kautta haemmekin keinoja kehittää lasten ja perheiden hyvinvointia. Lapsethan ovat kovin innostuneita, kun pääsevät tutustumaan monenlaiseen luonnossa toimimiseen.

Vähäsarja katsoo, ettei isompiin poppakonsteihin tarvitse tukeutua.

– Olemme kyselleet pilottikokeiluun osallistuneilta koululaisilta, mikä näissä toimintapäivissä on parasta. Useimmiten vastaus on se, että metsässä oleminen, koska siellä on niin paljon tekemistä.

Hankkeen tavoitteena on saada myös perheen aikuiset luontoon lasten innoittamina.

– Jos vanhemmilla ei ole luontosuhdetta, saattaa olla, että he tuntevat jonkinlaista epävarmuutta luontoon lähtemisen osalta. Monta kertaa vaikkapa metsäretki voi jäädä muiden asioiden jalkoihin, mikäli sen katsotaan vievän liian paljon aikaa. Ihmisten arki on tänä päivänä niin hektistä.

Haaste yrittäjille

Luonto lisää liikettä -hankkeen luontokohteisiin kuuluvat Hämeen luontokeskus, Eerikkilä Outdoor Resort, Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot, Saaren kansanpuisto sekä Forssan kansallinen kaupunkipuisto.

– Forssan seudun valikoitumista käytännön toiminta-alueeksi puolsi suurten kaupunkien läheisyys ja monet luontokohteet. Itselleni tämä seutukunta oli entuudestaan tuntematon, mutta nyt voin vain todeta, että onpa hieno alue, Kati Vähäsarja kiittelee.

Vähäsarja kertoo hankkeeseen liittyvän myös seudun luonto- ja matkailuyrittäjien aktivoimista.

– Monesti yrittäjät puuhaavat yksin omia asioitaan, ja verkostoituminen voi olla vähäistä. Yhteistyöllä muiden yrittäjien kanssa alueen kiinnostavuutta voitaisiin kuitenkin olennaisesti lisätä.

Projekti jatkuu tähän saakka kertyneen materiaalin purkamisella ja analysoimisella. Pilottien perusteella tuotetaan videoita, nettimateriaalia sekä opasvihkosia ja kartta viiden kunnan alueen luontokohteista.

– Samat pilottiryhmät tulevat viettämään aikaansa luonnossa syyskuussa ja talvella. Syksyllä vierailemme esimerkiksi Liesjärven kansallispuistossa. Lasten toiveena on yöpyminen ulkona metsässä ja nuotiolla istuminen. Sen voimme toteuttaa, ellei tuolloin ole voimassaolevia metsäpalovaroituksia.

Muilta osin lapset ovat kertoneet olevansa kiinnostuneita esimerkiksi kalastuksesta ja maastopyöräilystä, mutta myös paikallaan olosta.

Tampereen kansainvälisen koulun lisäksi hankkeen pilottikouluja ovat Helsingin Vuoniityn koulu, Tammelan koulukeskus ja Riihivalkaman koulu.

Hankkeen toiminta-aika päättyy ensi vuoden huhtikuun lopussa. Kansallisena rahoittajana on Hämeen liitto. Lisäksi rahoittajina ovat Metsähallitus, Eerikkilä Sport & Outdoor Resort ja Forssan seudun kunnat. Hankkeen budjetti on 357 000 euroa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic