Uutiset

Hanna Rantala ja Juuse Saros Hämeenlinnan vuoden urheilijat

Arvokisamitali tai vähintään useita SM-mitaleita – ja Hämeenlinnassa kovien lajien kirjosta hyvä kattaus.

Hämeenlinnan keskiviikkona palkitut vuoden urheilijat menestyivät loistavasti viime kaudella. Vuoden 2014 Hämeenlinnan naisurheilijaksi valittu Hanna Rantala on MM-hopeamitalisti voimanostossa.

HPK:n jääkiekkojoukkueen maalivahdin Juuse Saroksen debyyttikausi miesten Liigassa oli menestys: maailmanmestaruus 20-vuotiaissa, MM-hopeaa miesten kisoissa Leijonien kolmantena molarina, vuoden liigatulokas.

Vuoden poikaurheilija Lauri Sipilä saavutti alle 18-vuotiaiden juniorien EM-kisoissa Tanskassa värisuoran – kultaa, hopeaa ja pronssia. Vuoden tyttöurheilija tulee Ahveniston Ampumahiihtäjien riveistä. Erika Jänkä voitti kolme SM-kultaa 19-sarjassa.

Hämeenlinnan vuoden valmentajan pytyn ja stipendin pokkasi Tarmon heittäjiä vuosikausia menestyksekkäästi luotsannut Johannes Kerälä. Kunniamaininnan ansaitsi puolestaan ampumahiihdon SM-kisojen järjestämisen viime keväänä mahdollistanut lumitalkooporukka. Sama poppoo tekee vuodesta toiseen arvokasta vapaaehtoistyötä hiihtourheilun hyväksi Ahvenistolla.

Juuse Saros sai miesurheilijan palkinnon toisen kerran peräkkäin. Juuse itse ei ehtinyt keskiviikon kekkereihin Raatihuoneeseen, mutta meritoitunut oli hänen korvaajansakin. Juusen isä Pekka Saros paikkasi poikaansa ja kokeili myös pöydässä ollutta maalivahdin maskia.

– En lähtisi tämä päässä kuitenkaan kaukaloon kiekkoja torjumaan, isä-Saros naurahti.

Pekka Saros on tuominnut koripallon pääsarjassa noin 960 ottelua. Hän on ollut suomalaisista tuomarina eniten pääsarjan otteluissa kaikki lajitkin huomioon ottaen.

Hanna Rantala vaihtoi klassiseen

Hanna Rantalan seura on Laitilan Voimailijat, mutta silti hän on asunut Hämeenlinnassa jo vuosia.

– Muutin ensimmäisen kerran Hämeenlinnaan vuonna 2007. Vähän aikaa olin kaupungista poissa, mutta sitten muutin taas takaisin tänne, Uudestakaupungista Hämeeseen tullut Rantala kertoi.

Rantala voitti EM-hopeaa alle 52 kg:n sarjassa. Hän teki myös sarjaansa todella kovan tuloksen 127,5 kiloa. Mestaruuden Rantala hävisi vaivaisella 2,5 kilolla.

– Yhtä arvokkaana saavutuksena pidän penkkipunnerruksen EM-kultaa vuodelta 2007. Voittotulos oli silloin 120 kiloa. Sen sain viimeisellä nostolla. Ellei olisi noussut, olisin jäänyt neljänneksi.

Rantala ei enää nosta samanlaisia painoja kuin viime vuonna, mutta siihen on vissi syy. Hän vaihtoi lajinsa klassiseksi voimanostoksi, jossa voitti jo tämän vuoden suomenmestaruudenkin.

– Varustenostaminen loppui viime vuoteen. Halusin mennä eteenpäin terveys edellä. Nyt kilpailen sitten luomu-urheilussa, työterveydenhoitajana työskentelevä voimanainen hymyili.

Kahden eri voimanostolajin tuloksissa on eroa.

– Voimanostossa olen saanut jalkakyykystä ennätyksekseni 167,5 kiloa, penkiltä on noussut 127,5 kiloa ja maastavedossa ennätys on 167,5 kiloa. Klassisessa voimanostossa vastaavat ennätykseni ovat 122,5 kiloa, 98 kiloa ja 145 kiloa. On sanottu, että varusteiden ansiosta pystyy nostamaan 20–30 prosenttia kovemman tuloksen.

MM-kisat Hangossa

Klassisen voimanoston MM-kilpailut pidetään kesäkuussa Hangossa. Rantalan tavoitteena on voittaa MM-kultaa alle 47 kilon sarjassa. Hänen kovimmat vastustajansa tulevat Venäjältä.

– Panostan MM-kisoihin täysillä. Haluaisin olla niissä kisoissa elämäni kunnossa.

Klassisen voimanoston suosio on kasvanut – luomu on tässäkin pop.

– Tällä hetkellä lajin lisenssin on hankkinut jo tuhat nostajaa. Hangossakin osanottajamäärä on valtava. Kisat kestävätkin viikon ajan, Rantala selvitti.

Rantala on myös itsensä valmentaja. Valmennusapua hän saa myös aikoinaan maailman vahvimmaksi kilpailleelta Jouko Aholalta.

– Jokke katsoo kyykkyjeni ja vetojeni perään. Uusia ideoitakin olen häneltä saanut. Ja onhan Jokke turvallinen varmistaja, Rantala naurahti. (HäSa)

Asiasanat