Uutiset

Hanna Rantala punnersi maailmanmestariksi

Hämeenlinnassa asuva Hanna Rantala voitti torstaina Etelä-Afrikan Potchefstroomissa käytävissä kilpailuissa klassisen penkkipunnerruksen maailmanmestaruuden. Rantala lähti suosikkina kilpailuun, jossa alle 52-kiloisten mestaruudesta taisteli hänen lisäkseen kolme nostajaa.

Kilpailu eteni alusta alkaen Rantalan tiimin suunnitelmien mukaisesti. Hän sai otteen maailmanmestaruudesta punnerrettuaan ensimmäisillä yrityksillä penkistä 87,5 ja 92,5 kilogrammaa – molemmilla yrityksillä 2,5 kiloa enemmän kuin ukrainalaishaastaja Ganna Kadatska.

Lopulta mestaruuden ratkaisi Kadatskan epäonnistunut yritys 97,5 kilogrammalla, kun Rantala oli nostanut häntä ennen 95 kg.

– Huoltajat olivat katsoneet ukrainalaisen toisen noston ja vakuuttivat, ettei siinä ole kuin 2,5 varaa, jos sitäkään. 95:llä pakotettiin hänet nostamaan mahdotonta rautaa. Suhteellisen varma olo oli, vaikka tuuletus piti jättää pieneksi, kun koskaan ei voi tietää, tuore mestari kuvailee.

– Taktiikka oli, kun kaikki painettiin saman verran, että laitan koko ajan 2,5 enemmän kuin muut, jotta pääsen menemään etunenässä. Pääsin tavallaan nostamaan edellä ja katsomaan, mitä muut tekevät. SIllä varmistettiin tämä mestaruus.

Rantalan mukaan valmistautuminen meni nappiin, kun isompia paineita ei ollut.

– Tunnelmat ovat mahtavat. Painonpudotus meni hyvin, tankkaus meni maaliin ja kaikin puolin oli hyvä olo, kun pääsi nostamaan.

Raakapenkin MM-kisa oli Rantalalle eräänlainen välikisa matkalla kuukauden päästä pidettäviin klassisen voimanoston maailmanmestaruuskilpailuihin. Hän aikoo pudottaa kilpailupainonsa 47 kiloon niitä varten.

– Laskin tämän sellaiseksi välikisaksi, etten kerännyt minkäänlaista painetta tähän. Valmistautuessa tärkeintä on ollut, että painonpudotus etenee sopivaa vauhtia, jotta pääsen kesällä oikeaan sarjaan. Sillä tavalla piti lähteä vähän alipainoisena nostamaan, mutta se ei vienyt voimaa vielä, Rantala kertoo.

Rantala myöntää, että kisapainoon ehtiminen tekee tiukkaa, mutta tavoitteet ovat korkealla.

– Lähdetään tavoittelemaan mestaruutta, mutta mitaliin olen tyytyväinen. Jos penkiltä saa uuden maailmanennätyksen, se kruunaisi tämän vuoden. Se on ehkä tämän vuoden kohokohta, mutta kyllä tämäkin mestaruus maistuu.

Asiasanat

Päivän lehti

8.7.2020