fbpx
Uutiset

Hannes on haamuna Autiolla aina

Risto Autio täyttää huomenna 50 vuotta, Hannes Luotola ensi vuonna kymmenen.

Risto on ehtinyt elämässään paljon, mutta Hannes se vasta onkin pannut tuulemaan. Alle kymmeneen vuoteen mahtuu aviokriisi, ryyppyputki ja tulinen romanssi naispapin kanssa. Risto Aution elämän Hannes on muuttanut peruuttamattomasti. Mihin vielä ehtiikään, jos elää saa?

Vaikka tv:n Kotikatu-sarja lopetettaisiin nyt, Risto Autio olisi kansan silmissä Hannes lopun ikänsä. Mutta eihän Kotikatua lopeteta. Uutisten ja urheilun ohella se on Ylen valttikortti, kun lupamaksuja pitää perustella kovilla katsojaluvuilla. Autio tuskin paljon liioittelee ennustaessaan:

– Kotikadun jatko on yhtä pitkä kuin Ylen olemassaolo.

Kotikadusta on tullut alati laajeneva tuoteperhe. Sarjasta on versonut kirjaa, kuunnelmaa, levyä ja nettisivua, puhumattakaan perinteisistä lippiksistä ja t-paidoista.

Kotikadun nettisivujen keskustelupalstalta näkee, miten tosissaan katsojat voivat suhtautua sarjan hahmoihin. Kaikkein eniten intohimoja näyttää herättävän juuri Hannes.

– Kyllä, Autio myöntää, olen varmaankin tästä joukosta kaikkein eniten saanut kantaa tätä julkisuuden taakkaa.

Kaksi kertaa Autio on päättänyt jättää Kotikadun, ja kahdesti hänet on puhuttu ympäri. Jälkimmäisellä kerralla tuottaja tarjosi porkkanaksi tilaisuutta osallistua sarjan kirjoittamiseen, ja siihen Autio tarttui. Nyt hän kuuluu sarjan kolmihenkiseen käsikirjoitustiimiin.

Ensi vuosi on Kotikadun kymmenes, ja juhlan kunniaksi tekijäjoukko on juonimassa sarjaan aikamoisia mullistuksia, Autio kertoo – muttei tietenkään paljasta, millaisia.

Koko kylä kävi

Hannikaisen baarissa

Kotikylänsä Oitin elämän Autio mullisti vähäksi aikaa pari vuotta sitten kirjoittamalla ja ohjaamalla lukion ja yläasteen oppilaille Hectorin lauluihin pohjautuvan musikaalin Hannikaisen baari. Sen valmistelusta ja 12 esityksestä tuli koko kylän ja kunnan yhteinen kokemus, joka ei hevin unohdu.

Hannikaista on sen jälkeen esitetty muuallakin Suomessa, ja Autio koululaisryhmineen valmistelee ensi syksyksi uutta musikaalia.

– Nuorella, joka uskaltaa panna itsensä likoon tällaisessa esityksessä, on myöhemmin hyvät eväät vaikka mihin. Siksi on sääli, että niin monessa Suomen koulussa ilmaisutaito on laiminlyöty, vaikka vuorovaikutustaidot ovat tarpeen nykyään alalla kuin alalla.

Autio perustikin muutama vuosi sitten yrityksen, joka kouluttaa eri alojen ihmisiä viestinnän ja vuorovaikutuksen taidoissa. Paljon muutakin Kotikadun oheen mahtuu: kirjoittamista, ravintolateatteria, vapaa-aikana muun muassa juoksua. Tänään Autio juoksee Helsingissä elämänsä 15. täyspitkän maratonin. Siinä kyydissä jo Hanneskin hengästyy.

Menot