Uutiset

Hannu Hämäläinen on palaamassa juoksuradoille

Pikajuoksija Hannu Hämäläinen on jälleen valmiina kyyristymään lähtötelineisiin. Mies on toipunut helmikuussa todetusta imusolmukesyövästä ja suunnittelee palaavansa kilparadoille ensi kesänä. Hämäläinen on jo aloittanut kevyen harjoittelun opiskelupaikkakunnallaan Jyväskylässä.

– Kevyet kävelylenkit aloitin syyskuussa ja aika nopeasti kuntoni koheni. Pikkuhiljaa olen myös päässyt aloittamaan nousujohteiset harjoitukset. Paluu treeneihin on sujunut jopa paremmin kuin osasin odottaa. Elämänarvot menivät tietenkin uusiksi sairauden aikana, mutta ehkä juuri sen takia harjoittelu tuntuukin nyt niin hauskalta, Hämäläinen kuvailee.

Hämäläinen uskoo positiivisen elämänasenteensa näytelleen suurta roolia toipumisessa. Missään vaiheessa sairauttaan hän ei edes pelännyt uransa olevan ohi.

– Myös hoitojaksot Kanta-Hämeen keskussairaalassa sujuivat erittäin hyvin. Sain hyvää hoitoa, ja henkilökunta oli todella mukavaa. Totta kai kovien sytostaattihoitojen aikana välillä oli todella rankkaa, mutta usko parempaan huomiseen ei missään vaiheessa horjunut, Hämäläinen muistelee.

Hämäläisen ongelmat alkoivat jo vuosi sitten kesällä. Miehen veriarvot laskivat, mutta syytä vaivaan ei heti löytynyt.

– Kaikki veriarvot olivat ihan sekaisin. Minua tutkittiin koko talvi ja syöpä paljastui lopulta Teneriffan leirin jälkeen helmikuussa tehdyissä tutkimuksissa, Hämäläinen muistelee.

Piikkarit pian jalkaan

Hämäläinen uskoo vetävänsä piikkarit jalkaan jossain vaiheessa ensi vuoden puolella. Hallikaudella hän ei kuitenkaan vielä pinkaise tosissaan.

– Nyt pitää edetä maltilla ja siihenkin pitää varautua, että harjoittelussa voi tulla takapakkia. Edessä on vielä kovasti töitä, mutta motivaatio on nyt todella korkealla. Sairauden aikana tajusin nimittäin kuinka paljon todellakin haluan urheilla. Jo vuonna 2008 tehty luukasvainleikkaus kasvatti paljon. Oikeastaan siitä saakka olen tehnyt töitä ihan uudella asenteella ja se myös on tuottanut tulosta, Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen oli uransa tähän saakka parhaassa kunnossa kesällä 2010. Hyvin sujuneet Barcelonan EM-kisat oli kauden kohokohta.

– Ylsin EM-kisoissa välieriin ja olin kuudestoista. Se on ilman muuta kovin kansainvälinen saavutukseni. Barcelonan kisat kruunasi viesteissä juoksemamme Suomen ennätys. Toissa kauden parhaita saavutuksiani olivat Pariisin hallikisojen välieriin yltäminen ja tietenkin Kalevan kisojen mestaruus, Hämäläinen muistelee.

Paketti uusiksi

Hämäläinen meni lujaa viimeksi tammikuussa Teneriffalla. 60 metriä taittui aikaan 6,80. Seuraava tavoite oli rikkoa Lontoon olympialaisten B-raja 10,24.

– Siihen olisi ollut todella hyvät mahdollisuudet, mutta Lontoo jäi sitten haaveeksi. Nyt olen siirtänyt varovaiset tavoitteet jo reilun kolmen vuoden päähän Rio de Janeiroon.

– Sitä ennen koko paketti pitää rakentaa uudelleen. Aion jatkaa aiempina kausina hyväksi todetuilla systeemeillä, eli harjoitusolosuhteista en aio ainakaan tinkiä. Ulkomaille on siis päästävä harjoittelemaan, ja saatan matkustaa Teneriffalle jo tänä talvena. Pitemmistä jaksoista etelän auringossa minulla on todella hyviä kokemuksia, Hämäläinen muistuttaa.

Viipurin Urheilijoita edustava urheilija opiskelee kauppatieteitä Jyväskylässä.

– Harjoittelen myös enimmäkseen Jyväskylässä. Suomen Urheiluliiton pikajuoksun lajivalmentaja Petteri Jouste on seurannut harjoituksiani. Varsinaisena valmentajani jatkaa edelleen veljeni Heikki Hämäläinen.

– Harjoittelun lomassa pitäisi pikkuhiljaa myös opiskella. Jos saisin vihdoin aikaan gradunkin, Hämäläinen suunnittelee. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic