fbpx
Uutiset

Hannu kuritti Tapaniakin rajummin

Tapaninpäivän myrsky oli alkusoittoa tiistai-illan puuskarintamalle. Sähköyhtiö Vattenfall onnistui yön ja päivän mittaan pudottamaan sähköttömien talouksien lukumäärän Hämeenlinnassa kuudestatuhannesta 1 600:een, mutta iltapäivällä luku alkoi jälleen nousta.

– Luvut ovat muuttuneet ihan toisenlaisiksi. Meillä on nyt kaiken kaikkiaan sähköttä 70 000 asiakasta, niistä merkittävä osa Hämeessä ja Pirkanmaalla, sanoi Vattenfallin käyttöpäällikkö Markku Vänskä illalla puoli yhdeksän maissa.

Tuulen oli määrä rauhoittua puoleenyöhön mennessä. Pohjanmaan kautta Sisä-Suomeen puskenut uusi myrskyrintama teki tuhojaan osittain samoilla alueilla kuin maanantain myrskykin.

Lopella koettiin kovia Punelian ja Kaartjärven ympäristössä. Myös Kuohijärven, Hauhonselän, Pyhäjärven, Pääjärven, Ormajärven ja Mommilanjärven läheisyydessä oltiin sähköttä. Taajamista pimeinä olivat Iittala ja Tuulos.

Kanta-Hämeessä oli illalla ilman sähköä noin 20 000 Vattenfallin asiakastaloutta. Hämeenlinnassa sähkökatkokset koskivat ainakin 9 000 kotitaloutta. Hattulassa vastaava luku oli 1 400, Lopella 2200 ja Tammelassa 3 600 .

Osa Vattenfallin työmiehistä teki töitä läpi yön, osa lepäsi.

– Näitä töitä on tehokkaampaa tehdä päivänvalossa. Keskiviikkona helikopterit pörräilevät matalalentoa Hämeessäkin, sanoi Vänskä.

Fortumille Hannu-myrsky poiki 12 000 uutta sähkökatkosta.

– Muun muassa Riihimäellä on alueverkon vikatilanne, kertoi käyttöpäällikkö Jarmo Ström.

Jääkaappi terassilla, vesivarasto räystään alla

Rengon Nummenkylässä noin 20 taloutta oli toista vuorokautta ilman sähköä ja vettä vielä tiistaina iltapäivällä. Vapaa-ajan asunnolleen joulua viettämään saapuneet Jarmo ja Anitta Haavisto tankkasivat käyttövesivarastoaan yli vuorokauden mittaiseksi venyneen katkoksen aikana Rengon Salen vesipisteestä.

Sähkön ja veden katkos oli elokuussa Rengosta vapaa-asunnon hankkineen helsinkiläispariskunnan ensimmäinen. Jääkaapinviileä ulkoilma ja vesisade säästivät Haavistot pakastemarjojen menettämistä suuremmilta ongelmilta.

-Emme huomanneet varautua edes vessanvetovedellä, mutta onneksi tiistaina tuli vettä räystäänalussaavin täydeltä. Ruuat ovat pysyneet syötävinä styroksilaatikossa terassilla, Jarmo Haavisto kertoi.

Yli vuorokauden mittaiseksi venynyt sähkökatkos kuitenkin ihmetytti pariskuntaa, sillä naapurissa valot syttyivät jo tapaninpäivän iltana.

-Kilometrin päässä molempiin suuntiin sähköt on jo saatu takaisin, mutta ei Nummenkylään. Viimeksi sähkökatkos kesti täällä kuulemma neljättä vuorokautta, joten voi olla että tämä on vasta alussa, Haavisto mietti.

Vesilaitoksille harkitaan varavoimaa

Sähkökatkot pysäyttivät useita HS-Veden vedenkäsittelylaitoksia. Toimitusjohtaja Timo Heinosen mukaan häiriöt vedenkäsittelylaitosten toiminnassa muistuttivat jo tiedossa olleesta puutteesta, sillä laitoksissa ei ole varavoimajärjestelmää.

-Olimme jo aiemmin suunnitelleet investoivamme dieselkäyttöiseen varavoimajärjestelmään muutamassa keskeisessä vedenkäsittelylaitoksessa, Heinonen kertoo.

Ensimmäisten joukossa varavoimajärjestelmä asennetaan Ahveniston vedenkäsittelylaitokselle perusparannuksen yhteydessä vuonna 2013. Järjestelmä asennettaneen myös Lammille Pyssymäen vedenkäsittelylaitokselle, Hattulan Pikku-Parolaan, Rengon Hakonummen laitokselle sekä Hauhon Vuorenmäelle. Varavoimajärjestelmien yhteishinta on satojatuhansia euroja.

-Kyseessä ei ole lainkaan mahdoton kustannuserä kun hyötyä vertaa kuluihin.

Varavoimajärjestelmä käynnistyy automaattisesti, kun jännite sähköverkossa putoaa, ja valitut laitokset pystyvät väliaikaisesti turvaamaan koko seudun vedensaannin, Heinonen kertoo.

HS-Vedellä on Hämeenlinnassa ja Hattulassa 10 varsinaista vedenkäsittelylaitosta, 3 varalaitosta sekä kolme vesitornia. Vuodenvaihteessa myös Akaan seudun vesihuolto tulee osaksi HS-Veden toimintaa.

Puhelut pätkivät vielä päiviä

Sähkökatkokset aiheuttivat häiriöitä ja katkoksia myös matkapuhelin- ja dataliikenteeseen. Myös kaapelitelevisiossa ja lankapuhelimissa esiintyi häiriöitä.

Dna:n matkapuhelinverkossa oli tiistain aikana vakavia häiriöitä Kanta-Hämeen alueella. Ilman virtaa jääneistä tukiasemista noin puolet saatiin takaisin toimintaan verkkovirran palattua tai generaattoreiden avulla tiistain aikana.

Dna:n siirtoverkkojen ryhmäpäällikön Vesa Raikiston mukaan puhelinten kuuluvuus saattaa kuitenkin kärsiä häiriöistä varsinkin haja-asutusalueilla vielä usein päivien ajan kaikkien matkapuhelinoperaattoreiden liittymissä.

-Osa tukiasemista on niin metsässä, että virran saaminen kestää todennäköisesti loppuviikolle. Määrällisesti myrsky katkaisi virran useammasta tukiasemasta kuin koskaan aiemmin. (HäSa)

Menot