Uutiset

Hannu Rinne ja Viljo-koira ajavat vammaisten asioita

Hämeenlinnan kaupungin vammaisneuvoston puheenjohtaja Hannu Rinne sanoo, että vammaisten kuljetuspalvelut ovat kuuma peruna koko valtakunnassa.

Ainakin Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä on otettu käyttöön sosiaali- ja terveysministeriön suosittelema matkojen yhdistämiskeskus. Ideana on, että kun liikuntarajoitteinen tilaa kyydin ja samaan aikaan on muita menijöitä, heidät kuljetetaan yhteiskyydillä.

– Matkojen yhdistämiskeskus tulee varmasti myös Hämeenlinnaan. Sinänsä se ei ole huono ratkaisu, mutta pitäisi silti jättää asiakkaalle mahdollisuus taksin käyttöön.

Rinne kertoo esimerkiksi sen, että Hämeenlinnassa taksiautoilijat ovat halukkaita auttamaan kauppareissulla. Jos on yksi kuski, ja monta matkustajaa kuski ei voi samalla tavalla toimia henkilökohtaisena avustajana.

– On myös sairauksia, joiden vuoksi virtsan pidätyskyky on huono, eikä asiakas voi odottaa sitä, että kuljettaja heittää koteihinsa muutaman muun asiakkaan pitkin kaupunkia.

Nykyisen tavan mukaan liikuntarajoitteinen on saanut kaupungin myöntämän taksikortin. Kyydistä hän joutuu maksamaan omavastuuna julkisen liikenteen taksan.

Rinteellä todettiin MS-tauti vuonna 1983. Hän on ollut aktiivisesti mukana ajamassa vammaisten asiaa Hämeenlinnan muutostaan asti vuodesta 1989.

– Aika hyvin jo otetaan vammaiset huomioon. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki antaa vammaisneuvoston katsoa julkisten rakennusten piirrustukset ja katusuunnitelmat ja voimme sanoa, mitä mieltä niistä olemme.

Vaikka kaupunki yrittääkin tehdä kaupunkilaisista tasavertaisia liikkujia, Rinnettä kismittää yksi asia – Kastellin ulko-ovi.

– Se on niin raskas, että sitä on todella vaikea avata. Se on hankala myös lastenvaunujen kanssa kulkeville äideille ja rollaattoria käyttäville mummoille. Ovet pitäisi ehdottomasti saada sähköisiksi.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan seutukunnassa vain Hämeenlinnassa ja Hattulassa toimii vammaisneuvottelukunnat. Seudullisen vammaisneuvottelukunnan puheenjohtaja Rinne sanoo, että kaikkiin seutukunnan kuntiin pitäisi saada oma neuvottelukunta ajamaan vammaisten asiaa.

Rinne on kokoomuksen listalla kunnallisvaaliehdokkaana.

– Oma pyörätuoli toi aktiivisuuden. Voin vaikuttaa asioihin vain olemalla itse aktiivinen.

Hänen mukaansa säästöt koskevat yleensä ensiksi muun muassa vammaisia. Kaikki yritetään tehdä mahdollisimman edullisesti ja pienillä toimenpiteillä.

Vammaisten asiaa Rinne ajaa myös Hämeenlinnan kaupungin internet-sivuilla. Hän ylläpitää ja tuottaa sisältöä vammaisinfo-sivuille. Siellä on 2700 käyntiä kuukaudessa.

– Kävijöitä on tullut paljon lisää ja olen siitä tyytyväinen.

Päivän lehti

13.8.2020