Uutiset

Hansson häätää pilvet pois festarin tieltä

Jos hyvä haltijatar täyttäisi Mikko Hanssonin toiveen, heinäkuun 22.-23. viikonloppuna olisi aurinkoinen sää ja Linnanpuistossa bailaisi 10 000 ihmistä. Silloin on Wanaja festival, jota Hansson järjestää Arde Jokisen kanssa.

– Tämä on näkijän ja ennustajan hommaa, sanoo Hansson.

Ennustajan hommaa?

– Bändit pitää sopia jo lähes vuosi etukäteen. Nyt jo pitää miettiä, mikä ensi vuonna voisi vetää ihmisiä. Esimerkiksi Nightwish on myyty jo vuoteen 2007 asti, Hansson kertoo.

Kaikki ei ole kiinni kuitenkaan siitä, mitä haluaa, vaan myös siitä, mihin on varaa, ja mikä bändi on kesällä Suomessa.

– 69 Eyesin olisimme halunneet, mutta se ei onnistunut. Pojat ovat ulkomailla.

Hansson on silti tyytyväinen tämän kesän kokoonpanoon, vaikka Stamina menikin perumaan esiintymisensä. Promoottoria itseään kiinnostaa erityisesti Dannyn rockshow.

– Sain demoja, jotka oli paketoitu Dannyn julisteeseen. Mulla vaan välähti, että Danny on kova juttu ja kiinnitin sen samantien. Danny tuo mielenkiintoisen kontrastin muihin esiintyjiin.

– Ja kyllä mä Tervomaan tytöstäkin, tykkään, Hansson paljastaa.

Muita esiintyjiä ovat muun muassa Kotiteollisuus, Happoradio, Negative, Mokoma ja Turmion kätilöt & Circus mundus absurdus yhteisproduktio. Kulttuuritukun jatkoilla perjantaina ovat Velcra ja Poets of the fall ja lauantaina Disco Ensemble ja Giant Robot.

Vaikka Wanaja festivalia järjestäessä on koko ajan pieni stressi pinnalla, Hanssonin ainoa pelko on se, että joku artisteista peruu keikkansa.

– Jos joku kutsutaan ulkomaille esiintymään, Suomen keikat jäävät toiseksi.

Festarit verissä

Festivaalien järjestämisestä Hanssonilla on vuosien kokemus, sillä hän on ollut mukana Ämy-rockissa.

– Kesä ei ole kesä ilman festareita. Mulla on festivaalien järjestäminen verissä, Hansson nauraa.

Wanaja festivalin organisoinnissa ensimmäisestä eli viime vuodesta on opittu. Tänä kesänä Linnanpuiston lavan eteen tehdään isompi ja korkeampi lava, vessoja hommataan lisää ja festarikansalle on yllätys- ja extraohjelmaa bändien lisäksi.

– Ruokapaikkoja on tulossa myös paljon. Paikat myytiin jo aikoja sitten.

Hansson kertoo, että tänä vuonna apua on ollut siitä, että viime vuonna Wanaja festival onnistui todella hyvin. Väkeä oli noin 7000 ja taloudellisesti jäätiin plussan puolelle.

– Me olemme oppineet. Rahaa ei laiteta turhuuksiin. Artistibudjetti on noin 50 000 euroa ja siihen kaikki muu päälle. Tuloja eniten saadaan pääsylipuista.

Festivaalien tavoite on saada viikonloppuna Linnanpuistoon 10 000 ihmistä.

Lippujen ennakkomyyntiä vauhditetaan sillä, että kesäkuun 15. päivään mennessä lipun ostaneiden kesken arvotaan 15 backstagepassia yli 18-vuotiaille.

Backstagella ruusuja ja sikareita

Kakkajutuilta ei voi festivaaleja järjestäessä välttyä. Viime vuonna Hansson huomasi juuri ennen tapahtuman alkua, että backstagella ei ollut vessan vessaa. Yksi käymälä ehdittiin kuitenkin siirtää artistien hätää varten.

– Täällä oli 50 artistia ja yksi vessa. Arvaa vain täyttyikö se nopeasti?

Hansson lupaa, että helpotushuoneita on tänä vuonna lisää.

– Meidän periaate on, että artistit tulevat tänne töihin ja niille on hyvä palvelu.

Bändit ovatkin jo antaneet toiveita, mitä backstagelta pitäisi löytyä.

– Toiset haluavat vain lämpimän ruuan ja vähän juomaa, kun taas toiset haluavat sikareista ja punaisista ruusuista lähtien kaikkea.

Sitä ei ole vaikea arvata, kuka haluaa punaisia ruusuja. Tietenkin Negativen Jonne Aaron. Ja näistä backstagepalveluista pääsevät myös eturivin tytöt nauttimaan.

Hanssonin festarieväät

Mikko Hansson, festivaalipromoottori ja lastensuojelutyöntekijä

Ikä: 28 vuotta

Motto: Nopeat liikkeet ovat näyttäviä.

Paras bändi: Propeller heads, Stamina, minkä sanomisen jälkeen Hansson kiroilee sitä, että bändi perui tulonsa Wanaja festivaliin.

Toive haltijattarelle: Että sää olisi hyvä Wanaja festivalin aikana ja liput myytäisiin loppuun.

Kummallisin asia, jonka olet tehnyt: Ämy-rockissa olin takateltassa ja olin juuri saanut bändin lavalle, kun olkapäähän koputti joku. Käännyin ja koputtaja oli Veltto Virtanen, joka sanoi, että olen tässä ja esiinnyn täällä. Sanoin sille, ettei sinua ole ostettu tänne esiintymään.

Parhaat festarivaatteet: Maihinnousukengät, löysät housut ja nahkatakki.

Päivän lehti

20.1.2020