Häntä heiluttaa?

Heiluttaako häntä koiraa vai koira häntää?

Tätä kyseli kaupunginvaltuutettu Tarja Filatov (sd.) maanantaisessa valtuuston kokouksessa.

Hän piti erittäin hyvänä sitä, että kaupungin konserniyhtiöille ja liikelaitoksille saatiin nyt aikaisempaa selkeämmät toimintaohjeet. Omistajapoliittiset linjaukset valmisteltiin työryhmässä. Linjaukset hyväksyttiin muutamilla tarkistuksilla ryyditettynä.

Tarja Filatov tiivisti monen luottamushenkilön ja rivikaupunkilaisen tunnot siitä, että tähän saakka on liian usein häntä (yhtiö/liikelaitos) heiluttanut koiraa (kaupunki). Uusilla ohjeilla pyritään valtuuston ja kaupunginhallituksen roolin vahvistamiseen.

Valtuuston tunnin ja kahdenkymmenen minuutin keskustelussa painotettiin vahvasti sitä, että jatkossa myös yhtiöitä koskevista päätöksistä täytyy löytyä mustaa valkoisella, ei pelkkiä ”käytäväkeskustelujen muisteluja”.

Demariryhmän puheenjohtaja Johannes Koskinen painotti puolestaan sitä, että ”kaikki tehtävien siirto yhtiöihin ja yhtiöissä tapahtuvat muutokset on tuotava valtuuston päätettäväksi”.

– Meillä on ollut pari vuotta selkeitä ongelmia. Ohjaus pitää saada kattavammaksi ja koko kaupunkirakenne selkeämmäksi.

Useammassa puheenvuorossa viitattiin vähäiseen tiedonsaantiin muun muassa jäähalliremontin, Innoparkin ja viimeksi tapetille nousseen Sunny Car Centerin (Kantolan kiinteistöt) osalta.

Kokoomuksen Jari Kattainen muistutti, että valtuutetut itse ovat avainasemassa kaupunkiyhtiöiden avoimuudessa, koska ovat mukana monessa: – Mikään laki ei estä osakeyhtiöin tiedottamista. Se on asenteesta kiinni.

Kattainen patisti luottamushenkilöitä opiskelemaan yrtystoiminnan perusteita nykyistä enemmän: – Koulutusmahdollisuuksia hallituksissa istuville löytyy vaikka kuinka. Sekin on halusta kiinni.

Vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto ei ollut lainkaan varma siitä, että eri yhtiöiden hallitusvastuussa olevien luottamushenkilöiden avoimuus paranee: – Esimerkit viime vuosilta kertovat, ettei tämä ole toiminut.

Hämeenlinna on valmis ottamaan Pälkäneen kunnan Karvialan kylän osaksi kaupunkia. Karvialan kylästä lähtenyt liitoshanke on ollut vireillä jo vuosia.

Mainos