Kolumnit Uutiset

Haparoiden kohti ekologisempaa ruokavaliota

Pannullani käristyi viime vuonna omituisia elintarvikkeita: raejuustoa muistuttavia palleroita sekä kalanruoalta tuoksuvia, vedessä pehmeäksi liotettuja papupuristeita.

Kummallakin mystisellä elintarvikkeella pyrittiin korvaamaan jauheliha, mutta eihän niistä siihen ollut osaamattoman kokkaamana.

Raejuustoa muistuttavat pallerot olivat ihan kuin raejuustoa, ja yhtä mauttomia.

Kalanruoalta tuoksuvat papupuristeet maistuivat maustamisen jälkeen maustetulta kalanruoalta.

Koska näinä aikoina ei sovi olla tyytyväinen lihansyöjä, ja koska jälkikasvu piti papupuristeista, olen joutunut nielemään tappioni ja syömään kasvispastakastiketta toisen ja kolmannenkin kerran.

Maailman ja perheonnen pelastamiseksi olen valmis muihinkin uhrauksiin. Olen luopunut ranskanleivästä. Ostan luomumaitoa.

Ostoskärryyni kelpuutan vain onnellisimpien kanojen munat.

Tuen köyhiä farmareita reiluilla banaaneilla, ja viikontakaisella kauppareissulla vaihdoin vessapaperinkin valkaisemattomaan. Olen ennakkoluulottomasti hyväksynyt kahviini kauramaitoa.

Ostan hyvin harvoin syvistä meristä nostettua tonnikalaa, sillä lähempää kalastettuja ja tuoreempiakin eväkkäitä on saatavilla.

Flirttailu kasvisruokavalion kanssa on siis kestänyt jo hyvän aikaa. Kasvissosekeitto – sulatejuustolla tukevoitettuna – on saanut säännöllisen paikkansa taloutemme ateriavalikoimassa.

Ymmärrän varsin hyvin, että maailmanloppu olisi lähellä, jos kaikki maailman ihmiset söisivät kuin suomalainen miehenmölli. Meillä on myös mahdollisuus ja varaa valikoida ruokamme toisin kuin monella muulla.

Maapalloa kuormittava ja epäeettinen, lihakeskeinen ruoantuotanto korahtelee mahdollisesti hyvinkin pian henkitoreissaan. Yritykset keksivät kilpaa kasvisperäisiä tuotteita, jotka kiinnostavat tiedostavia kuluttajia.

Paria asiaa silti ihmettelen.

Miten aasialaiset saavat tehtyä kasvisruoasta järkyttävän hyvää, mutta omat kasvispöperöt näyttävät jo pannulla kompostivalmiilta?

Ja toinen on hinta. Lähellä tuotetut, eettiset ja ekologiset vaihtoehdot tuntuvat olevan aina niitä kalleimpia. Tervetuloa härkikset, mifut ja popot pannulleni, mutta sovitaanko, että jätetään hintalapusta se trendilisä pois.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic