Uutiset

Hardwick junassa, Hitchcock Hämeenlinnassa

Olipa kerran vuosi 1968. Brittiläissyntyinen ohjaaja Neil Hardwick oli elokuussa ensi kertaa Suomessa ja matkasi junalla maata ristiin rastiin. Hardwickin olisi kenties kannattanut nousta junasta Hämeenlinnassa sen sijaan, että kolisteli Helsingistä Tampereelle ja edelleen Jyväskylään, Turkuun, Poriin ja Kuopioon.

Elokuun alussa 1968 Hämeenlinnassa nimittäin vieraili legendaarinen elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock.

-Olisinpa ollut paikalla. Olisi ollut kiva tavata Hitchcock, Hardwick sanoo.

Hitchcockin sijasta Hardwick tutustui suomalaiseen teatteriperinteeseen. Hän oli saanut matkaa varten stipendin.

-En vain etukäteen tiennyt, että suomalaiset teatterit ovat kesäisin kiinni, Hardwick nauraa.

Entäs Hitchcock? Elokuun neljännen päivän Hämeen Sanomissa oli kesätoimittaja Tuula Niemisen, nykyisen Iltalehden toimittajan, reportaasi kuuluisan ohjaajan vierailusta Hämeenlinnassa.

-Lehteen tuli vihje, että Alfred Hitchcock olisi Aulangolla. Menimme kuvaajan kanssa paikalle, ja joku sitten kavalsi, että Hitchcock oli risteilemässä Vanajavedellä. Sieltä vene kohta puksutteli laituriin, Nieminen kertoo.

Ohjaajalla ei ollut erityistä halua myöntää lausuntoa maakuntalehdelle, mutta Nieminen sai silti irti vetävää tarinaa. Ja kuuluisan poseerauksen.

-Silloin tv:ssä pyöri Hitchcockin nimeä kantava jännityssarja, jonka tunnuksessa oli kuuluisa profiili. Sen hän suostui näyttämään.

Niihin aikoihin huhuttiin, että Hitchcock suunnitteli elokuvantekoa Suomessa. Juttu ei ollut vailla katetta: Niemisen mukaan Åke Lindmanin oli tarkoitus näytellä elokuvassa.

-Ilmeisesti projekti kaatui muun muassa Hitchcockin vaimon Alman sairastumiseen.

Nieminen kirjoitti melkoisen lennokkaan kuvauksen vaiteliaan legendan tapaamisesta. Hän kiinnitti huomiota muun muassa ohjaajan ”pippurimaisiin silmiin”.

”Alfred Hitchcock asettaa takkinsa käsivarrelleen ja ryhdistäytyy täsmälleen television profiilikuvan mukaiseen takakenoon”, Nieminen kuvailee jutussaan. Hitchcockilta irtoaa kuin irtoaakin pieni kommentti: ”Maisemat ovat kosteat (ryppyinen hymy) mutta kauniit”.

-Kuvittelin hänen olevan joviaali tyyppi – kunnes luin hänen elämäkertansa ja järkytyin. Hitchcock oli julma mies.

Esimerkiksi Linnuissa Tippi Hedren nokittiin verille. Myöhemmin Hitchcock lähetti Melanie Griffithille lahjaksi pienen ruumisarkun, jonka sisällä oli nukke. Ei mikään herrasmies.

Päivän lehti

7.8.2020