Uutiset

Harjakoneet odottavat yöpakkasten väistymistä

Jokakeväistä hiekoitushiekan harjauksen alkua joudutaan Hämeenlinnan kaduilla odottamaan vielä parin viikon ajan. Näin siitäkin huolimatta, että varsinkin viime päivinä katupöly on heikentänyt kaupungin ilmanlaatua.

-Niin kauan kuin on yöpakkasia, on vielä liian aikaista, koska työ vaatii kostutukseen vettä. Tiedostamme kyllä pölyämisen haitat, riskit ja terveysvaarat. Tässä vaiheessa on kuitenkin vielä aika vähän tehtävissä, sanoo vastaava mestari Markus Lahtinen yhdyskuntarakenteen hoito- ja kunnossapitopalveluista.

Lahtinen kertoo, että tarvittaessa pahimpia paikkoja voidaan kastella suolavedellä. Varsinaista harjakoneilla tehtävää puhdistustyötä ei kuitenkaan aloiteta ennen kuin olosuhteet ovat suotuisat.

-Näillä näkymin aloitamme parin viikon päästä pääteiltä ja keskustasta. Kun ilmat lämpiävät, voimme tehdä työtä iltapäivisin ja jatkaa myöhemmäksi iltaan.

Kokonaisuudessaan katujen harjauksessa kuluu kuukauden päivät. Yleensä tavoitteena onkin ollut saada työ tehtyä vappuun mennessä.


Katupöly heikentää ilmanlaatua

Torstaiaamuna ilmanlaatu oli Hämeenlinnan keskustassa hetkellisesti huono.

Niittykadun mittauspisteessä mitattiin aamun tunteina huonoksi luokiteltavia ilmanlaatuarvoja. Aamupäivän aikana arvot kuitenkin palasivat takaisin tyydyttävälle tasolle.

Ilmanlaatua heikensivät nimenomaan hengitettävät hiukkaset eli suomeksi sanottuna katupöly. Aurinkoiset ja tuuliset päivät ovat kuivattaneet katuja ja saaneet pölyn irtoamaan.

Muutoin tällä viikolla ilmanlaatu on Hämeenlinnan keskustassa ollut joko tyydyttävällä tai hyvällä tasolla. Viime viikon alkupäivinä mitattiin hetkellisesti myös erittäin huonoksi luokiteltavia arvoja.

Ajantasaisia ilmanlaatutietoja voi seurata valtakunnallisesta ilmanlaatuportaalista www.ilmanlaatu.fi.

Hämeenlinnasta palveluun välittyvät Niittykadun tietojen lisäksi myös Evon mittauspisteen tiedot Lammilta. Evolla ilmanlaatuindeksi on pysynyt koko viikon vähintään tyydyttävällä tasolla.

Katupöly vaikeuttaa keväisin erityisesti astmaatikkojen ja muiden hengitystiesairaiden sekä pikkulasten oloa. Katupöly voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa. (HäSa)

Päivän lehti

21.2.2020