Uutiset

Harjoituspelit ovat oppimisprosessi myös maalivahdille

HPK:n ykkösmaalivahdiksi jääkiekkoliigaan täksi kaudeksi hankittu kanadalainen Nathan Lawson on tyytyväinen, että jääkausi ja varsinkin harjoituspelit ovat taas alkaneet.

– Harjoituksista saa irti jotain, mutta se ei ole koskaan sama asia kuin pelien tiimellyksessä. Harjoituspelit ovat tärkeitä, kun kokonaisuutta rakennetaan kohti runkosarjaa, maalivahti arvioi.

Kerhon maalivahtivalmentaja Juha Lehtola muistuttaa, että harjoitusottelut ovat yksilöiden ja koko joukkueen oppimisprosessi.

– Nate on maalivahti, joka on hyvä kiekon kanssa ja olemme huomanneet, etteivät muut pelaajat ole tottuneet pelaamaan sellaisen maalivahdin kanssa, joka haluaa osallistua näin paljon peliin. Kyse on tietynlaisesta hiljaisesta kommunikoinnista maalivahdin ja kenttäpelaajien välillä, jotta maalivahti tietää, koska haastaa hyökkääjiä ja koska pysyä hieman konservatiivisemmin maalilla. Yhteistyö on jo mennyt harjoituksissa eteenpäin ja kommunikointia on jo paljon enemmän. Olemme hyvällä tiellä, Lehtola lupaa.

Lawsonin ja Lehtolan päivittäinen työnteko on miellyttänyt maalivahtia.

– Puhumme jäällä paljon ja teemme töitä eri asioiden parissa. Hän auttaa minua pitämään yllä vahvuuksiani ja kehittämään heikkouksiani, Lawson kiittelee.

Kanadalaisen mukaan myös yhteistyö joukkueen toisen maalivahdin Emil Larmin kanssa on hedelmällistä.

– Se on mennyt todella hyvin. Hän on kova tekemään töitä ja haluaa kehittyä. Emil puskee minua harjoituksissa eteenpäin ja minä teen samalla tavalla hänelle. Olemme hyvä tandem ja uskon, että tämän kauden tulokset ovat hyviä.

Myös Lehtola on tyytyväinen maalivahtikaksikkoonsa.

– Meillä on kokenut kaveri ja nuorempi, joka yrittää taistella pelipaikasta. Myös tulevaisuuden kannalta maalivahtitilanne on hyvä, sillä Ukko-Pekka Luukkonen on tulossa junioreista. Naten ja Larmin yhteistyö on ollut mielestäni hyvää ja se varmasti paranee, kun Larmi oppii vähän enemmän englantia, Lehtola nauraa.

Lehtola ei ole HPK:ssa ainoastaan maalivahtivalmentajana, vaan vastaa myös pelien videoanalysoinnista. Mies istuu katsomossa kannettavan tietokoneen kanssa ja pystyy antamaan joukkueelle ja muulle valmennusjohdolle tietoa jo erätauolla.

– Teen klippejä oikeastaan jokaisesta pelin osa-alueesta. Tarkoituksena on saada siitä etua, että voimme vaikka erätauoilla katsoa, että vastustajan ylivoima pelaa koko ajan näin tai karvaus on jatkuvasti tällainen. Visuaalinen palaute on todella toimivaa ja nykyaikaa. Pelaaja näkee ylempää kuvattuna, mitä jäällä oikeasti tapahtuu tai mitä on itse tehnyt. Pelin jälkeen pelaajalle on heti kaikki omat vaihdot valmiina ja hän voi ne koneelta katsoa. Se on myös loistava apuväline siihen, että käymme maalivahtien kanssa kaikki tilanteet läpi, mailalla pelaamiset ja muut, Lehtola selvittää.

HPK kohtaa torstaina kello 18.30 Porin Ässät viimeisessä Hämeenlinnassa pelattavassa harjoitusottelussaan. HäSa

Asiasanat