Uutiset

Härkälinna puetaan nykytekniikkaan

Imuri, pesurätti ja pora alkavat viimeistään huomenna tiistaina laulaa Hauholla Iso-Roine-järven rannalla. Kun tv-sarja Suuren seikkailun väki lähtee, kilpailijoiden majapaikka Härkälinna saa uuden ilmeen.

Piilossa olleet valaisinten paikat otetaan esiin, ja linna varustetaan muutenkin ”viimeisen päälle nykytekniikalla”. Sähköthän hirsilinnassa on ollut koko ajan.

– Täytyy olla videotykit, plasmatv:t ja heijastuskankaat. Koska siellä kuitenkin halutaan syödä ja juoda, pitää löytyä kippoa ja kappoa joka lähtöön. Koska yöpymismahdollisuus on 15 hengelle, astiat pitää laskea niin monelle, listaa yrittäjä Jaakko Pouttu.

Poutun mukaan keittiö on jo lähes valmis, mutta toisessa tornissa oleva saunaosasto saa laatat pintaansa vasta nyt, kun ”keskiaikahömpötys” loppuu.

Poutun yritys Leppäniemen Hirsihuvilat pystytti Härkälinnan Utterinvuoren rinteelle tänä keväänä. Rakennus ehti valmiiksi nipin napin Suuren seikkailun alkuun toukokuun puolivälissä.
Pouttu aikoo tehdä Härkälinnasta ennen kaikkea firmojen leikkipaikan, jonka kattoterassille voi järjestää vaikka esityksiä. Linnansa kupeeseen hän kaavailee viittä ”torppaa”, joihin mahtuu lisää väkeä.

Budjetti venyi kaksinkertaiseksi

”Linna” ei ole vallan kaukaa haettu nimitys jyrkkään rinteeseen pykätylle pytingille. Kummassakin päädyssä on järeä torni. Sisällä pinta-alaa piisaa noin 180 neliömetriä. Ja piharakennelmat päälle.

Härkälinnasta tuli Poutulle ”tuplaisompi satsaus” kuin hän alun perin kuvitteli. Lisäkuluja rapsahti heti rakennusvaiheessa. Rinne oli hankala rakennuspaikka, ja maaliskuun pakkaset aiheuttivat omat ongelmansa.

Kymmenentuhatta euroa upposi pelkkiin keramiikka-astioihin, jotka ohjelman jälkeen jäävät osaksi Härkälinnan varustusta.
– Neljännesmiljoona euroa on jo mennyt, ja lisää kuluu muun muassa rakentajien palkkoihin. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, onko satsaus kannattanut. Kuolettamiseen voi mennä aikaa, Pouttu sanoo.

– Toki ohjelmalla on kohtuukannattava mainosarvo. Kisailukentällekin jäävät kaikki esteradat pystyyn. Jos ei tätä pysty markkinoimaan, voi vaihtaa alaa, hän lisää.

Imuri vieraili keskiajalla

Härkälinnan ympärille on jo suunniteltu erilaisia matkailupaketteja. Ne tuovat töitä muillekin kuin Poutuille, sillä esimerkiksi ruoka tulee paikallisista pitopalveluyrityksistä. Seudulla riittää myös ohjelmapalveluita.

Suuresta seikkailun kilpailijoitakin kiinnostaa yhteistyö tutuksi tulleen keskiaikaleirin kanssa, kertoo Pouttu.

– He ovat olleet innokkaita järjestämään esimerkiksi tapaamisia täällä. Heidän siviiliammateistaan ei ole ohjelmassa paljon puhuttu, mutta niidenkin puitteissa saattaa tapahtua jotain, Pouttu vihjaa.

Tänä iltana katoavat viimeisetkin kilpailijoiden kalsarit kuivumasta Härkälinnan yläkerran kaiteilta. Se on Poutulle myös helpotus. Vaikka hän tiesi, mitä tuleman pitää, kilpailujoukkueiden räyhäkäs saapuminen Härkälinnaan oli silti pienoinen järkytys.

Pouttu sanoo linnan todella tulleen sisäänajetuksi kuluneen kuukauden aikana.

– Kun itse juhlimme Härkälinnan valmistumista, pidimme huolen, ettei lattialle pudonnut viinintippaakaan. Kun sininen joukkue ensimmäisenä kilpailupäivänä valtasi linnan, jokaisella oli kuratilsat kengänpohjassa. Lattia oli kaamean näköinen, Pouttu kuvailee nauraen.

Ensi töikseen keskiaikakisaajat saivat tarttua 2000-luvun tehoimuriin. (HäSa)

Menot