Uutiset

Harkimo suomalaisperheen pinteestä: ”Kyllä se myrsky loppuu aina jossain vaiheessa”

Etelä-Kiinan merellä purjeveneellään tuuliajolle jättäytyneen suomalaisperheen olot ovat tämänhetkisten tietojen mukaan vakaat, sanoo Turun meripelastuskeskuksen meripelastusjohtaja Anssi Somppi. Tilannetta Suomessa seuraava Turun meripelastuskeskus on ollut yhteydessä perheeseen aikaisin maanantaiaamuna satelliittiyhteyden välityksellä.

Käytännössä Turun meripelastuskeskus saa perheeltä tekstiviestejä tilanteestaan. Perheen kaksi aikuista ja teini-ikäistä lasta ovat olleet huonossa säässä lauantaista saakka.

Purjehtijana tunnettu kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok.) kommentoi maanantaiaamulla suomalaisperheen tilannetta Twitterissä:

 

– Siellä on kova aallokko ja myrsky. He istuvat veneessä sisällä ja ovat laittaneet ajoankkurin, mikä ohjekirjan mukaan pitää tehdäkin silloin, jos ei pysty hallitsemaan tilannetta ja purjehtimaan enää, Harkimo kommentoi puhelimitse.

– Silloinhan on kyse siitä, että kestääkö vene. Kyllä se myrsky loppuu aina jossain vaiheessa.

– He ovat niin kauan olleet siinä myrskyssä jo, Harkimo sanoo.

Meripelastusjohtaja Sompin välittämän tiedon mukaan veneen päälliköllä oli tuntemus siitä, että sää olisi ollut hieman helpottamassa.

– Kyllä sen tietää. Sen huomaa, kuinka paljon tuulee. Päänsä voi laittaa ulos luukusta, Harkimo sanoo ja kuvaa tapaa, jolla purjehtija tuntee sään muutokset.

Harkimo arvioi, että veneessä olevan perheen täytyy olla hyvin väsynyt.

– Eihän tuollaisessa tilanteessa oikein kukaan pysty nukkumaan. Kyllä he ihan poikki ovat.

Harkimo sanoo, ettei hän itse ole ollut sellaisessa tilanteessa, että hän olisi joutunut istumaan veneessä.

– Olen kyllä aina purjehtinut, vaikka pienilläkin purjeilla myrskyssä, hän sanoo.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic