Kolumnit Uutiset

Harkimon ryhmän harharetki

Miltäs kuulostaa?

Suomalaiset kaupalliset mediat rämpivät kannattavuusongelmissa. Lapissa lehtiä lyödään yhteen, kuluja karsitaan ja potkuja annetaan ennätystahtiin.

Samaan aikaan kansanedustaja Harry Harkimon (kok.) työryhmä ehdottaa, että Bonnierin perheelle Ruotsiin annetaan verovaroista joka vuosi kahdeksan miljoonaa euroa!

Näin siksi, että Bonnierin sattuu omistamaan MTV3:n Suomessa, ja sen kulut ovat tuloja suuremmat.

Bonnierin suku on yksi Ruotsin varakkaimmista.

Harkimo on tehnyt töitä tuolle kanavalle ja kokee varmasti jonkinlaista lukkarinrakkautta kanavaa ja sen omistajia kohtaan.

Kun sitten mietitään suomalaisen median murrosta ja moniarvoisen uutistoiminnan turvaamista, on jo työryhmän peruslähtökohta – kaupallisen television uutistoiminnan tukeminen ja turvaaminen – erikoinen ja vaikeasti ymmärrettävä.

Kaupallista, valtakunnallista televisiotoimintaa harjoittaa käytännössä vain MTV3. Sanoma typisti Nelosen uutiset otsikkojen lukemiseen, koska kulut olivat paljon tuloja suuremmat, eikä muutosta parempaan ollut odotettavissa.

Käytännössä siis tuki menisi kokonaisuudessaan Bonnierin taskuun.

Hyvää toki on se, että tukia ehdottelemalla tunnustetaan median talousvaikeudet.

Samalla kun ongelma tunnustetaan, pitäisi katsoa kokonaisuutta paljon laajemmin.

Oli virhe asettaa sanomalehtien tilausmaksuille arvonlisävero samaan aikaan, kun mainonta lehdissä romahti ja tilauksista saatavat eurot kääntyivät laskuun. Myös digipuolen kehittämistä kannattavaksi häiritsee täysi 24 prosentin arvonlisävero, samoin kuin valtiollisen Ylen ilmaiset, ylimitoitetut verkkopalvelut erityisesti maakunnissa.

Suorat rahalliset tuet eivät ole toivottavia. Niillä on kilpailua vääristävä vaikutus tavalla taikka toisella.

Valtiovalta voi toki parantaa kaupallisen media toimintaedellytyksiä. Esimerkiksi printin puolella valtiollinen Posti kilpailee kaupallisten kustantajien kanssa mainospostipalveluillaan, joiden hinnoittelu on osin epätervettä.

Lehdet menettävät miljoonien mainostulot postille. Posti heikentää myös palveluaan. Kärsijöinä ovat syrjäseutujen ihmiset ja sinne menevät lehdet.

Hämeen Sanomilla on omat varhais- ja suorajakeluyhtiöt, eikä se kärsi Postin toiminnasta kuten monet muut kustantajat.

Päivän lehti

28.5.2020