Uutiset

Härmä aikoo pitää paikkansa

Hämeenlinnan Härmä on vaikuttanut hämeenlinnalaisessa jalkapalloilussa jo 45 vuoden ajan. Kolmosta ja Nelosta vuosikausia tahkonnut Härmä on nyt kuitenkin uuden edessä: se aloittaa historiansa ensimmäisen Kakkosen kauden lauantaina Pullerin hallissa vaasalaista FC Kiistoa vastaan. Ottelu alkaa kello 17.

Härmä lähtee kauteen nappulakengät visusti kentän pinnassa. Se ei rehentele, vaan ymmärtää realiteetit.

– Tavoitteenamme on säilyttää sarjapaikka. Tarkoituksemme on pelata myös 27 hyvää ottelua Kakkosen länsilohkossa, sanoo Härmän päävalmentaja Reijo Vuorinen, joka on myös seuransa varapuheenjohtaja.

Kakkonen pelataan neljässä kymmenen joukkueen lohkossa. Lohkovoittajien kausi huipentuu nousukarsinnoissa – tarjolla on vain kaksi paikkaa Ykköseen. Lohkojen kaksi viimeistä joukkuetta putoaa puolestaan Kolmoseen. Kolmoseen lähtee myös yksi lohkossaan kolmanneksi viimeiseksi jäävä joukkue.

– Seitsemänneksi meidän on länsilohkossa päästävä. Sillä sijoituksella Kakkosen paikka säilyy ihan varmasti, Vuorinen miettii.

Tampereen Ilves selvä suosikki

Härmä saa länsilohkossa vastaansa tamperelaiset Ilveksen ja TPV:n, vaasalaiset FC Kiiston ja VIFK:n, Närpiön Kraftin, Kristiinankapungin Sportingin, Porin FC Jazzin, Rauman Pallo-Iirot ja Jämsänkosken Ilveksen.

– Ilves on selvä suosikki lohkovoittajaksi. Sillä ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoakaan kuin nousu. Joukkueessa on yksitoista pelaajaa, joilla on liigakokemusta – muun muassa Toni Kallio, Jari Niemi, Kalle Multanen, Henri Scheweleff ja Jaakko Juuti. Jazz on toinen kova porukka ja myös Pallo-Iirot kuuluu kärkikastiin. Sen jälkeen tulee tasainen keskikasti ja sitten joukkueet, jotka taistelevat sarjapaikan puolesta. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu myös Härmä.

Härmä sai Kakkosen paikan kyökin kautta. Porilainen PoPa luopui Kakkosen paikastaan. Paikkaa tarjottiin ensin Nokian Palloseuralle, jolle se ei kelvannut. Sen jälkeen oli NoPSin taakse viime kauden Kolmosessa jääneen Härmän vuoro vastata pyyntöön.

– Päätimme ottaa paikan vastaan, mutta ei se helppo päätös ollut. Asiaa mietittiin perusteellisesti. Kysyimme myös pelaajilta, mitä mieltä he ovat – kannattaako Kakkoseen mennä.

Vuorinen tietää, että hyppäys Kolmosesta Kakkoseen on suuri.

– Taso kovenee tosi paljon. Kakkosessa ei ole yhtään helppoa ottelua. Meidän on taisteltava rajusti joka pelissä pisteistä.

Hallista ei haittaa

Härmällä on 24 pelaajan rinki. Joukkue voi saada myös apuja FC Hämeenlinnan Ykkösen joukkueelta farmisopimuksen myötä. Vuorisen mukaan lauantain sarja-avaukseen Härmä saa FC Hämeenlinnalta Jussi Ojalan ja Aleksi Topinojan.

– Meillä on nuori joukkue, keski-ikä on noin 22 vuotta. Sellainen pyrkimys on, että meillä on myös erittäin taisteleva joukkue, päävalmentaja arvioi.

– Rinkimme on laaja, mutta niin sen pitääkin olla. Vaihtuvuutta tulee olemaan. Lähes joka peliin tulee varmastikin muutoksia, kun meillä on niin tasainen porukka.

Härmä pelaa puhtaasti amatööripohjalta. Se harjoittelee kolmasti viikossa ja päälle tulevat tietysti pelit.

– Budjettimme on 40 000–50 000 euroa. Esimerkiksi Tampereen Ilveksellä se on moninkertainen meihin verrattuna. Taustaryhmämme on tehnyt taas uskomatonta työtä Vladimir Uschanowin johdolla, Vuorinen kehuu.

Härmä aloittaa kauden kahdella kotiottelulla, jotka se pelaa Pullerin hallissa. Lauantain sarja-avausta seuraa kotiottelu (29.4.) FC Jazzia vastaan. Kaurialaan Härmä päässee kolmannessa kotiottelussaan perjantaina 18. toukokuuta. Vastustajaksi tulee silloin Jämsänkosken Ilves.

Selvää on, että sarjan ensimmäiset ottelut ovat nousijalle erittäin tärkeitä. Pinnoja olisi siis syytä ottaa kotihallissa, josta ei Vuorisen mielestä ole ainakaan mitään haittaa Härmälle.

– Olemme harjoitelleet koko ajan Pullerin hallissa. Vasta hallipelien jälkeen siirrymme harjoittelemaan ulos, todennäköisesti ensin Parolan tekonurmelle. On muuten uskomattoman suuri kontrasti hallipelien ja ulko-otteluiden välillä. Ei uskoisi, kuinka paljon peli voi muuttua, kun siirrytään hallista ulos.

Härmä on pelannut pari harjoitusottelua Kakkosen joukkueita vastaan. Pirkka-hallissa Ilves sai tyytyä Härmää vastaan tasapeliin.

– Ilvestä vastaan tulos oli hyvä, mutta ei Ilves silloin pelannut parhaalla joukkueellaan. Harjoituskaudella olisimme kaivanneet enemmänkin kovia pelejä, Vuorinen tuumaa.

Vuorisen mielestä hämeenlinnalainen futis tarvitsee ja ansaitsee tekonurmen myös hallin ulkopuolelle. Hän toivoo myös, että Kaurialan kenttä voisi olla oikea kotikenttä – sellainen, jossa joukkue saisi kesällä myös harjoitella. (HäSa)

Asiasanat

Menot