Uutiset

Harmaus hiljentää leirintäalueet

Kyllä niitä kävijöitä kuulemma on, mutta ei ehkä juuri nyt.

Viralan leirintäalueella Janakkalassa on hiljaista. Pulunharmaa sää ei asuntovaunuilijoita saati telttailijoita houkuttele.

-Ovat kaikki tainneet mennä kotiin pesemään pyykkiä. On ihan epätavallisen hiljaista. Viikonloppuisin on sitten yleensä enemmän porukkaa paikalla, arvelee turenkilainen Unto Hölttä oman asuntovaununsa pihalla.

Tuutikki-mukista kahvia hörppivää Hölttää eivät huonotkaan säät hetkauta. Vaunulla ollaan lomat ja viikonloput – läpi vuoden.

Toinen kausipaikkalainen, lahtelainen Jorma Ruuska arvioi, että paikalla ei ole tällä hetkellä kuin ehkä viiden vaunun väki.

Vaunupaikkoja on useampi kymmenen.

Matkailukausi alkaa myöhään

Leirintäalueyrittäjä Heikki Alutoin toteaa heti, että Viralan kesä on ollut selvästi hiljaisempi viime vuoteen verrattuna. Vaihtelevat säät ovat yrittäjän vitsaus.

-Vaaditaan vähintään kolme päivää lämmintä, että leirintäalueelle lähdetään, Alutoin harmittelee.

Kausipaikoille on Viralassakin kysyntää, mutta muutaman yön yöpyjiä ei pahemmin näy.

Alutoin kertoo, että Hämeenlinnan leirintäalueilla on ollut enemmän elämää. Aulanko campingin ja Aulangon lomakylän läheltä löytyy muutakin kuin leirintäalueen huvitukset, joten säät eivät vaikuta alueiden kysyntään yhtä paljon kuin Viralassa.

Mökit on varattu kesäviikonlopuiksi täyteen jo kauan sitten, mutta vaikeampaa on löytää käyttäjiä viikolla.

Alutoinilla onkin esittää ehdotus päättäjille.

-Tuntuu, että Suomen matkailukausi alkaa aina vain myöhemmin. Koulujen päättymisen ja alkamisen lykkääminen lisäisi matkustelua.

Ja sehän tarkottaisi selvästi lisää rahaa.

Nyt matkailukausi loppuu jo elokuun 15. päivänä kuin leikaten, Alutoin summaa.

Vuosipaikat täynnä Iittalassa

Jalavaniemen matkailualue Iittalassa sen sijaan on kuulemma täynnä. Syy on helppo löytää: alueella ei tarjota muuta kuin kausipaikkoja.

Säät eivät saa vuosipaikan maksaneita ajamaan vaunuaan pois.

-Muutama kesäpaikkakin oli tarjolla, ja ne menivät, sanoo yrittäjä Henri Lindholm.

Vaunut täyttyvät lapsiperheistä ja eläkeläisistä vähintäänkin viikonloppuisin. Osa tekee vaunun kanssa loman aikana parin viikon reissun.

Sen jälkeen vaunu ajetaan takaisin paikalleen Jalavaniemeen.

Mökeissä riittää väkeä

Lempivaaran matkailukeskuksen toimitusjohtaja Henri Kirjavainen sanoo, että seuraavat kaksi-kolme viikkoa näyttävät vilkkailta.

-Mökeissä riittää väkeä. Tasapuolisesti käy kuitenkin karavaanareita, telttailijoita ja mökissä yöpyjiä.

Kirjavainen vakuuttaa, että matkailijoita on ollut ihan mukavasti tähänkin asti. Päärakennuksen palokaan ei pelkojen vastaisesti ole vaikuttanut asiakasmääriin.

Kirjavainen vertaa kävijämääriä edellisiin sadekesiin: samoissa luvuissa mennään. Telttailuun sadesäät vaikuttavat tietysti eniten.

Viime kesän kävijämääriin tosin tuskin päästään. (HäSa)