fbpx
Uutiset

Harmoniaa havitellessa sohvat lentävät ulos

Myytävä asunto kaipaa yleensä vaaleita värejä ja harmoniaa. Stailaajan kädenjälki näkyy lisäksi ainakin kylpyhuoneen uudenkarheissa käsipyyhkeissä ja hammasharjoissa.

Asunnon stailaaminen myyntikuntoon on Ruotsissa kuuminta hottia, mutta Suomessa stailauksia on toistaiseksi tehty lähinnä pääkaupunkiseudulla. Stailaaja pyrkii tuomaan esiin myytävän asunnon parhaat puolet – oli parasta sitten hyvä pohjaratkaisu, hienot pinnat tai upea maisema.

Espoolainen Merja Nurmi stailaa asuntoja työkseen, mutta oudoksuu itsekin stailaaja-sanan käyttöä. Siksi hän kutsuukin itseään mieluummin sisustajaksi.

– Etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella pelkkä stailaus-sana saa ihmiset hieman epäluuloiseksi. Monet pelkäävät totaalimuutosta, vaikka siitä ei kuitenkaan ole kyse, Nurmi nauraa.

Television muoti- ja sisustussarjoista on ollut kuitenkin myös hyötyä, sillä nyt sisustamista ei Nurmen mukaan pidetä pelkkänä hienosteluna – ainakaan yhtä paljon kuin joitakin vuosia sitten.

Asiakkaan ja välittäjän välissä

Kiinteistönvälittäjän ja asiakkaan välissä on Nurmen mielestä stailaajan kokoinen aukko.

– Harva kiinteistönvälittäjä uskaltaa sanoa asiakkaalleen, että asunnossa pitäisi nyt vähän siivota ja heittää ylimääräistä rojua syrjään, Nurmi pohtii.

Asiakkaat luottavat stailaajan osaamiseen siinä määrin, ettei poikkipuolista sanaa yleensä kuulu. Nurmi arvelee sen johtuvan siitä, että suhde asuntoon on myyntiaikeiden myötä viilentynyt eikä muutosehdotuksia koeta niin tunkeileviksi.

Ruotsissa asuntojen stailaaminen on Nurmen mukaan edennyt jo niin pitkälle, että valtaosa myyntiin tulevista asunnoista stailataan. Yksi syy lienee se, että stailatusta asunnosta saa vertailujen mukaan jopa kymmenen prosenttia korkeamman myyntihinnan kuin luomukuntoisesta huoneistosta.

Stailaamisen monet tasot

Alan yritykset tarjoavat asiakkailleen eri tasoisia stailauksia: asiakas voi saada laajan tai kevyen stailauksen lisäksi pelkkää konsultointia.

– Esimerkiksi konsultoinnissa asiakas saa kirjalliset ohjeet siitä, mitä pitää tehdä. Totaalisessa stailauksessa asuntoon saatetaan väliaikaisesti vaihtaa vaikka erilaiset sohvat, Nurmi kertoo.

Ääritapauksissa stailaaja huolehtii vanhat kalusteet varastoon ja uudet tilalle. Koska yhteistyökumppanit ovat tärkeitä, stailaajalla on usein sopimuksia kuljetusfirmojen ja huonekaluliikkeiden kanssa.

Energianpuutoskrampin vaivaamille

Tyypillisimpiä asiakkaita ovat Nurmen mukaan ihmiset, joilta puuttuu asunnon hienosäätöön tarvittavaa aikaa tai energiaa. Myös suurten omakotitalojen omistajat turvautuvat muita useammin stailaajan apuun.

Hinnoittelu alalla on kirjavaa: osa yrityksistä laskuttaa asunnon huonekoon mukaan, joillakin on käytössä kiinteät pakettihinnat ja jotkut ottavat tietyn prosentin asunnon myyntihinnasta.

Nurmi itse suosii tuntipohjaista hinnoittelua. Kun asiakas tietää tuntitaksan lisäksi arvion työhön uppoavasta tuntimäärästä, laskun suuruus ei tule yllätyksenä.

Pienet asiat ratkaisevat

Asuntoaan voi yrittää stailata myös itse.

– Yleissiisteys on se perusjuttu. Kenkäröykkiöt ja koiran lelut on hyvä kerätä pois samoin kuin liiat huonekalut. Kaikki mahdollinen luonnonvalo kannattaa myös päästää sisään, Nurmi opastaa.

Stailaaja tavoittelee asuntoon pelkistettyä tilaa. Avarassa asunnossa ostajaehdokkaan on helppo nähdä, miten hänen omat tavaransa mahtuisivat asuntoon.

– Tavoitteena on hyvän ensivaikutelman aikaansaaminen ja se on aina enemmän karsimista kuin lisäämistä. Pienet asiat ratkaisevat, Nurmi tietää. (HäSa)

Menot