Uutiset

Harrastus johti jopa ammatinvaihtoon

Vuosi sitten joulun ja uudenvuoden välipäivinä hattulalaisen Pia Yli-Pirilän piti tehdä päättötyötään. Tekstiviesti, jolla hän sai ensimmäisen tiedon Kaakkois-Aasian tsunamista, muutti kuitenkin suunnitelmat.

Yli-Pirilä on ollut pitkään mukana Suomen Punaisen ristin toiminnassa ja hän vetää Hämeenlinnan osaston henkisen ensiavun ryhmää. Siksi oli selvää, että päättötyö jäi kakkoseksi.

– Kun varmistui, että tuhoalueilla oli myös kantahämäläisiä, avasimme Hämeenlinnaan oman kriisikeskuksen ja päivystävän puhelimen, Yli-Pirilä kertoo.

Työ Hämeenlinnassa jäi kuitenkin muiden harteille, sillä Yli-Pirilää pyydettiin Ruotsiin noutamaan Thaimaasta sinne lennätetty suomalaisperhe kotimaahan. Hakumatkalla Arlandan lentokentällä hänelle tuli toinen kutsu, tällä kertaa Viroon.

– Vietin siellä yhden päivän Tallinnan suomalaisessa koulussa. Lapset olivat menettäneet luokkatovereitaan, ja asiaa käytiin läpi heidän kanssaan piirtämällä ja askartelemalla.

Henkisestä ensiavusta kimmoke opiskeluun

Yli-Pirilän työ tsunamikatastrofin aikana mainittiin yhdeksi perusteeksi, kun hänet valittiin reilu kuukausi sitten Vuoden vapaaehtoiseksi pelastajaksi Vapepan valtakunnallisessa foorumissa. Hän itse arvelee, että vähintään yhtä paljon palkitsemisessa painoi muu työ vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa eli Vapepassa.

– Tsunamin aikana pääsin hyödyntämään kaikkea, mitä olen henkisen ensiavun ryhmässä aiemmin tehnyt ja opetellut. Oli palkitsevaa seurata, kuinka lapset pystyivät käsittelemään suruaan.

Lasten auttaminen on Yli-Pirilälle luontevaa, sillä hän työskentelee Kanta-Hämeen keskussairaalassa lastenpsykiatrian yksikössä. Alan valintaan vaikutti harrastus eli juuri Punaisen Ristin työ.

– Minähän olen kouluttautunut alunperin hammashoitajaksi. Kymmenkunta vuotta sitten Hämeenlinnaan perustettiin Debriefing-ryhmä ja itse perustin SPR:n henkisen ensiavun ryhmän, ja niistä sain kimmokkeen opiskella näitä asioita enemmän.

Yli-Pirilä opiskeli ensin psykiatriseksi sairaanhoitajaksi ja hiljattain hän valmistui kriisi- ja traumapsykoterapeutiksi.

Punaisen ristin toimintaan Yli-Pirilän veti syksyllä 1975 järjestetty ensiapukurssi.

– Yhtenä iltana kurssilla oli puhumassa paikallisen ensiapuryhmän vetäjä. Hän sai toiminnan kuulostamaan niin kiinnostavalta, että innostuin.

Kriisejä työssä ja harrastuksissa

Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun kuuluu 48 jäsenjärjestöä, ja SPR koordinoi sen toimintaa. Vapepaa käytetään paljon etsintätehtävissä, mutta Yli-Pirilä kertoo, että myös sillä puolella henkisen tuen ryhmien osuus kasvaa koko ajan.

– Meitä kutsutaan paikalle esimerkiksi äkillisten kuolemantapausten yhteydessä.

Yli-Pirilä kohtaa sekä työssään että harrastuksissaan ihmisiä kriisitilanteissa. Hän kertoo, että perheen ja samanhenkisten ystävien tuki auttaa jaksamaan.

– Vastapainona ovat koulutustilaisuudet ja myös luottamustehtävät niin SPR:n hallinnossa kuin Hattulan kunnassakin, sanoo Yli-Pirilä, joka on Hattulan kunnanvaltuustossa kokoomuksen edustajana ja toimii perusturvalautakunnan varapuheenjohtajana.

Tällä hetkellä Yli-Pirilä on toista kautta SPR:n hallituksen jäsen. Ensi vuoden alusta alkaen hän toimii Kontti-johtokunnan puheenjohtajana.

Kontit ovat kierrätystavarataloja, joita SPR on perustanut eri puolille Suomea, viimeksi Lahteen. Niihin palkataan töihin pitkäaikaistyöttömiä. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic