fbpx
Uutiset

Harri Jaskarin vanhaa paritustutkintaa penkoneita poliiseja syytetään käräjillä kansanedustajan kunnianloukkauksesta ja virkarikoksista

Virasta pidätetyt, kunnianloukkauksesta syytetyt poliisit ovat väittäneet, että kokoomuksen entisen kansanedustajan Harri Jaskarin vuosien takainen paritustutkinta olisi keskeytetty asiattomasti. Asialla on kaksikon mukaan ollut nykyään kokoomuksen kansanedustajana toimiva Kari Tolvanen, joka oli Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkönä, kun Jaskarin tapausta tutkittiin vuonna 2006. Tapaukseen kytkeytyy myös monia kärkipoliitikkoja.

Helsingin käräjäoikeudessa on käynnistynyt kahta poliisia koskeva oikeudenkäynti, joka liittyy kokoomuksen entisen kansanedustajan ja puoluesihteerin Harri Jaskarin vanhaan paritustutkintaan.

Helsingin poliisilaitoksen virasta pidätetyt rikoskomisario Kari Lintilä ja toinen poliisi, vanhempi konstaapeli, vastaavat käräjäoikeudessa yhteisiin syytteisiin kunnianloukkauksesta.

Vanhempi konstaapeli on lisäksi syytteessä perättömän lausuman antamisesta todistajana ollessaan ja Lintilä virkavelvollisuuden sekä virkasalaisuuden rikkomisesta.

Kaksikon syytetään loukanneen kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvasen kunniaa, koska he ovat väittäneet Tolvasen puuttuneen asiattomasti Harri Jaskaria koskevaan paritustutkintaan vuonna 2006.

Tolvanen toimi tuolloin Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkönä.

Hän vaatii syytetyiltä poliiseilta oikeudessa korvauksena 500 euroa.

Haasteen mukaan Lintilän ja vanhemman konstaapelin väitteet ovat valheellisia.

Harri Jaskaria syytettiin vuonna 2006 entisen naisystävänsä parittamisesta ja pahoinpitelystä, mutta hänet vapautettiin syytteistä. Hänet tuomittiin ex-puolison laittomasta uhkaamisesta.

Omalla päätöksellä ei olisi saanut selvittää

Vanhempi konstaapeli on kertonut haasteen mukaan kuulusteluissa väärän tiedon, kun hän oli todistajana keväällä 2018.

Syyttäjä vaatii hänelle 60 päivän vankeutta perättömän lausuman antamisesta viranomaismenettelyssä.

Syyttäjän mukaan hän on väittänyt kuulustelussa, että väkivaltarikosyksikön päällikkö Kari Tolvanen on siirtänyt hänet sivuun Jaskarin rikostutkinnasta. Lisäksi Tolvanen olisi määrännyt Jaskarin paritusepäilyä koskevan esitutkinnan päätettäväksi vastoin esitutkintalain säännöksiä.

Toinen syytetty, päällystöön kuuluva rikoskomisario Kari Lintilä taas on haasteen mukaan rikkonut virkavelvollisuuttaan, kun hän on ryhtynyt oma-aloitteisesti selvittämään Jaskarin vanhan rikostutkinnan kiemuroita.

Haasteen mukaan kyse on virkarikoksesta, koska Lintilä ei olisi saanut alkaa omalla päätöksellään selvittämään toista poliisia koskevia rikosepäilyjä. Syyttäjän mukaan Lintilän omatoimiset selvitykset Jaskarin tapauksesta ovat olleet muodollisesti poliisirikostutkintaa.

Suomen Kuvalehden (SK) mukaan kyse on ollut virallisen tutkinnan sijaan keskusteluista kollegoiden kanssa ja vanhan esitutkintapöytäkirjan läpikäymisestä.

Esitutkintalain mukaan poliisi ei voi itse tutkia toisiin poliiseihin kohdistuvia rikosepäilyjä, vaan tutkintaa vetävät sen sijaan syyttäjät.

Virkasalaisuuden rikkomista koskeva syytekohta johtuu siitä, että Lintilä on haasteen mukaan paljastanut toimittajille aineistoa, joka olisi tullut lain mukaan pitää salassa.

“Kävelyllä pääministerin kanssa”

Kari Lintilä alkoi selvittää Jaskari-tapausta vuoden 2018 keväällä SK:n mukaan sellaisten vinkkien perusteella, jotka on antanut syytettynä oleva vanhempi konstaapeli.

Vanhempi konstaapeli on kertonut lehden mukaan Lintilälle, että väkivaltarikosyksikön päällikkö Kari Tolvanen olisi päättänyt Jaskaria koskevan paritustutkinnan, kun hän oli käynyt kävelyllä tuolloisen pääministeri Matti Vanhasen kanssa.

Kari Tolvanen sanoo SK:n jutussa väitteitä “törkeäksi mustamaalaamiseksi”. Matti Vanhanen tyrmää väitteet niin ikään.

Vanhanen on kutsuttu todistajaksi ainakin tänään maanantaina ja huomenna tiistaina istuttavaan oikeudenkäyntiin.

Tuomio tappouhkauksesta

Kokoomuksen puoluesihteerinä 2000-luvun alussa toiminut Harri Jaskari tuomittiin vuonna 2007 naisystävänsä laittomasta uhkaamisesta.

Oikeuden antaman tuomion mukaan veistä kädessään pitänyt Jaskari uhkasi tappaa naisystävänsä baari-illan jälkeen.

Syytteet parittamisesta ja naisen pahoinpitelystä hylättiin.

Menot