Uutiset

Analyysi: Harry ja Meghan ajoittivat irtiottonsa niin huonosti, että kuningattaren elämäntyö on vaarassa

Nyt voi olla hyvä aika pakata laukut, jos haluaa vierailla vielä kuninkaallisten johtamassa Britanniassa, kirjoittaa toimittaja Markku Uhari.
Herttuatar Meghan ja prinssi Harry ovat ilahduttaneet kuningatar Elisabetia kekseliäillä joululahjoilla. Tämän kerrotaan saaneen lapsenlapseltaan Harrylta paketin, jonka sisällä oli "Ain't life a bitch" -tekstillä koristeltu suihkumyssy. Meghan puolestaan on antanut kuningattarelle laulavan hamsterin. Kuva: VICKIE FLORES
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ilmoittivat vähentävänsä edustustehtäviä ja muuttavansa osaksi ajasta Kanadaan. Päätös ja sen julkaisu tulivat BBC:n tietojen mukaan muulle kuninkaalliselle perheelle yllätyksenä. Kuva: EPA

Kuninkaallisten todellinen valta on tätä nykyä häivytetty julkisessa päätöksenteossa minimiin, kuten modernissa demokratiassa kuuluu.

On kuitenkin harhaluulo kuvitella, etteikö kuninkaallisilla olisi valtioilleen tai niiden kansalaisilleen merkitystä. Näin on erityisesti Britanniassa.

Kruununperimysjärjestyksessä kuudentena oleva prinssi Harry ilmoitti puolisonsa, herttuatar Meghanin kanssa vetäytyvänsä kuninkaallisesta ydinperheestä sivuun, pyrkivänsä taloudelliseen riippumattomuuteen ja sukkuloivansa perheen kanssa Englannin ja Kanadan välillä.

Instagram-päivityksessään Sussexin herttuapari perusteli päätöstä muun muassa Archie-poikansa kasvattamisella.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” – The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

Henkilön The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) jakama julkaisu

Taustalla painaa eittämättä myös median käytös pariskuntaa kohtaan. Varsinkin amerikkalainen Meghan on joutunut koko hovissa olon ajan saarivaltion kärkkään tabloid-lehdistön painokoneiden ahnaaseen puristukseen.

Pariskunnan ilmoitus oli ajoitukseltaan kuitenkin niin huono, että yksityisyyden ja itsenäisyyden kaipuussa tehty irtiotto voi ravistaa koko kuninkaallisen perheen olemassaoloa.

”Eivät mitään viihdehöttöä”

Britannian kuningashuoneen tärkein ja julkisesti tunnustetuin tehtävä on kansallisen yhtenäisyyden vaaliminen ja ylläpitäminen. Onhan kuningatar Elisabet II samalla valtionpäämies, mutta päivänpäällistä hallitusvaltaa johtaa ”kuningattaren nimissä” hallitseva pääministeri kabinettinsa kanssa.

Kuningatar tunnetusti suhtautuukin työhönsä vakavuudella, jollaista voi valtionpäämieheltä odottaa. Yli 90-vuotias rouva hoitaa yhä tehtäviään.

– Kuninkaalliset eivät ole mitään viihdehöttöä, vaan he ilmentävät syvällistä valtiollista itseymmärrystä, muotoili Euroopan historian professori Laura Kolbe Lännen Median haastattelussa elokuussa.

Kansallisesta yhtenäisyydestä sai hyvän esimerkin keväällä 2018. Olin toimittajana seuraamassa, kuinka kymmenet tuhannet ihmiset pakkautuivat tuppuisen Windsorin kylän keskustaan seuraamaan Harryn ja Meghanin hääpäivää.

Bobby-poliisit heiluttivat Union Jack -lippuja iloisina muun väkijoukon mukana, ja brexitin runtelema valtio koki häiden huumassa sellaista yhtenäisyyttä, joka tuntui samalta kuin kiekkokullan juhlinta Havis Amandan patsaalla Helsingissä.

Ja juuri tuota yhtenäisyyttä Harryn ja Meghanin keskiviikkoinen ilmoitus voi nyt hajottaa.

 

Tältä Windsorissa vietetyissä häissä näytti. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Kohua kohun perään

Tänä vuonna joulutervehdyksessään monarkki kutsui sivulauseessa vuotta 2019 ”ajoittain hieman töyssyiseksi”.

Vapaa suomennos voisi kuninkaallisen perheen puolesta olla helvetillinen.

Alkuvuonna kuningattaren aviomies, prinssi Philip oli valokeilassa kolarointinsa vuoksi. 98-vuotias ikämies on ollut vaihtelevassa julkisuudessa koko ikänsä ajan ja osin itse aiheutetusti. Paljon myös hänen tapauksessaan katsotaan läpi sormien. Julkikuvaan jäi kolhu.

Kolhu ei kuitenkaan ollut mitään verrattuna siihen, mitä pariskunnan poika sai aikaan.

Kuningatar joutui pidättämään kolmannen lapsensa Andrew’n edustustehtävistä sen jälkeen, kun kohu prinssin kytköksistä seksuaalirikoksista syytettyyn ja vankilassa itsemurhan tehneeseen amerikkalaismiljonääriin Jeffrey Epsteiniin ei laantunut.

Ja taas mennään.

Prinssi Harryn ilmoitus voi nostaa paineita isoveljeä, isänsä jälkeen kruununperimysjärjestyksessä tulevaa Williamia kohtaan. Marraskuussa 2017 William vieraili Pohjoisesplanadilla. Kuva: Kimmo Penttinen
Prinssi Harryn ilmoitus voi nostaa paineita isoveljeä, isänsä jälkeen kruununperimysjärjestyksessä tulevaa Williamia kohtaan. Marraskuussa 2017 William vieraili Pohjoisesplanadilla. Kuva: Kimmo Penttinen

Mistä raha tulee?

Harryn ja Meghanin ilmoitus näyttäisi tulleen BBC:n uutisten perusteella muulle kuninkaalliselle perheelle puskista, ja tuoreeltaan keskiviikkona hovin tiedottajan antamat lausunnot paljastivat, miten huonosti ilmoituksen jälkipuintiin oli valmistauduttu.

Suurin kysymys on tietenkin raha. Maailma toki tuntee työskenteleviä kuninkaallisia. Varsinkin Pohjoismaissa joidenkin siniveristen elämä muistuttaa tavanomaista varakkaan kansanosan arkea. Herttuaparin aiheuttaman mediahuomion vuoksi vertailu vaikkapa länsinaapurin Madeleineen on käytännössä mahdotonta.

Harry ja Meghan ilmoittivat luopuvansa rahasta, jonka he ovat saaneet kuningattarelta vastineeksi edustustehtävien hoitamisesta.Se on tosin vain viisi prosenttia pariskunnan toimiston kuluista, kuten herttuapari on itse todennut.

Harry ei tietenkään ole mikään tyhjätasku itsekään, kuten ei myöskään näyttelijänä uraa luonut Meghan.

Kestävä taloudenhoito edellyttää kuitenkin säännöllistä tulovirtaa. Mistä siis mynttiä?

Suurimman osan viuluista kattaa jo nyt Cornwallin – siis Harryn isän prinssi Charlesin hallinnoiman – herttuakunnan tulot. Rahaa virtaa sisään esimerkiksi laajan kiinteistöomaisuuden vuokratuloista.

Kuningatar Elisabet piti parlamenttikauden avaavan puheen ylähuoneessa toukokuussa 2010. Silloin hänen vierellään oli vielä prinssi Philip. Kuva: STR
Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip parlamentin avajaisissa syksyllä 2019. Kuva: EPA

Turvallisuuslaskua ei parin tarvitse itse maksaa, koska poliisin on suojeltava korkean profiilin henkilöitä, joihin Sussexin herttuapari eittämättä kuuluu.

Osin turvakulujen vuoksi pari varmaan ilmoitti muuttavansa osaksi ajasta juuri Kansainyhteisöön kuuluvaan Kanadaan.

Parin ilmoitus jättää mahdolliseksi sen, että isi yhä maksaa valtaosan laskuista. Ilmeisesti käytäntö jatkuu siihen saakka, kunnes pari saa oman taloutensa kuntoon. Herttuapari on BBC:n mukaan rekisteröinyt oman Sussex Royal -brändinsä. Ilmeisesti tulovirtaa aletaan kaavailla sen varaan. Rahaa voi arvioiden mukaan tullakin.

Tällä hetkellä kärkkään brittimedian hallitsemassa julkikuvassa pariskunta kuitenkin näyttää pyrkivän riippumattomuuteen pian sen jälkeen, kun parille tehtiin veronmaksajien rahoilla miljoonaremontti kotiinsa Frogmore Cottageen.

Brittiduunarin voi olla vaikea ymmärtää, mikä kaikki on omaa rahaa ja mikä veronmaksajien rahoittamaa. Kun pari lentää Kanadasta Lontooseen, mistä kirstusta raha oikein menee?

Erottelua vaikeuttaa vielä se, että kyse on kuninkaallisen perheen jäsenestä. Kuninkaallisen omaa varallisuutta on hankala erottaa valtion omaisuudesta. Ongelma on huomattu, kun kuningattaren omaisuuden arvoa on yritetty laskea. Ruutuvihkot heitetään herkästi sivuun ja todetaan vain, että rahaa on ja paljon.

Hovi on riippuvainen kansansuosiosta

Kuningattarella on ihan täysi syy olla huolestunut irtiotosta. Koko Britannian monarkia on nimittäin riippuvainen kansansuosiosta. Syy on osin myös maan valtiomuodossa.

Britanniaa kutsutaan perustuslailliseksi monarkiaksi, mutta varsinaista kirjoitettua perustuslakia, jossa kuninkaallisen perheen asema kansakunnan kaapin päällä sementoitaisiin vaikeasti kumottavalla lainsäädännöllä, ei oikeastaan ole.

Juridisesti kuningashuoneen purku voisi tarpeen vaatiessa hyvinkin nopeasti, jos brexitin runtelema valtio löytäisikin yhtenäisyyttä siitä, että siniveristen on aika lähteä.

Ehkä ajatus on jo käynyt jonkun eturivin poliitikon mielessä, mutta aivan realismia se ei ainakaan suositun Elisabetin valtakaudella ole.

Vuonna 1997 kuningatar Elisabet joutui kovan kritiikin kohteeksi Dianan kuoleman jälkeisen hiljaisuutensa vuoksi. Syyskuussa 1997 pidetty televisiopuhe ja paluu Balmoralista Lontooseen rauhoitti kansan. Kuva: PAUL HACKETT
Vuonna 1997 kuningatar Elisabet joutui kovan kritiikin kohteeksi Dianan kuoleman jälkeisen hiljaisuutensa vuoksi. Syyskuussa 1997 pidetty televisiopuhe ja paluu Balmoralista Lontooseen rauhoitti kansan. Kuva: Paul Hackett, arkisto

Britannian saama suuri turismihyöty kruunupäistään saattaa silti unohtua, kun kannatuslukuja aletaan tarkastella. Siksi kaikki kuninkaalliset kohut, kuten kuningas Edvard VIII:n kruunusta luopuminen, Charlesin ja Dianan ero tai nyt Harryn ja Meghanin irtiotto, ovat hoville myrkkyä.

Nyt voi olla hyvä hetki varata matka vielä kuninkaalliseen Englantiin, jos oikein varman päälle haluaa pelata.

Vakauden palauttaminen jää taas Englannissa tyyneyden perikuvan eli kuningattaren asiaksi. Ei mikään helppo tehtävä 93-vuotiaalle.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic