Uutiset

Harry Potter -faneille myydään ei-oota

– Tilasin kirjan ennakkoon, mutta se oli huono kokemus. Sain sähköpostin, jossa kerrottiin, että tilaukseni on mitätöity, kertoo 22-vuotias turkulainen Ada Vakker.

Hän tilasi kirjansa CDON.com-verkkokaupan kautta kuukausia ennen Harry Potter and the Cursed Child -teoksen julkaisua. Kyseessä on Lontoon West Endissä pyörivän Harry Potter -näytelmän kirjaversio, joka sijoittuu aikaan 19 vuotta varsinaisten Potter-kirjojen tapahtumien jälkeen.

Uusimman Potterin kirjaversio tuli maailmanlaajuisesti myyntiin viime sunnuntaina. Suomesta teos myytiin lähes loppuun heti ilmestymispäivänä. Nyt sekä kivijalkakaupat että nettikaupat myyvät ei-oota. Epäonnisesta nettitilauksesta huolimatta Vakker on yksi onnekkaista, jotka uuden kirjan omistavat. Hän nappasi omansa turkulaisesta kirjakaupasta noin tunti myynnin alkamisen jälkeen.

– Minulla kävi mieletön tuuri, enkä joutunut jonottamaan.

330-sivuisen kirjan hän luki yhdeltä istumalta.

– Välillä kävin keittämässä kahvit, mutta muuten luin kirjan saman tien.

Vakker ei ole ainoa, jolla on ollut vaikeuksia kirjan ennakkotilauksen kanssa. Myös Info-ketjuun kuuluva Booky.fi -verkkokirjakauppa sekä Suomalainen kirjakauppa ovat kamppailleet ennakkotilausten toimittamisen kanssa. Ainakin Booky.fi:n asiakkaita on edelleen ilman kirjaa.

– Kaikkia ennakkotilauksia ei ole saatu perille, kertoo Booky.fi:n avainasiakaspäällikkö Anna Humalainen.

Hänen mukaansa kirjan suosioon ei osattu varautua.

– Kysyntä pääsi yllättämään, koska kirja on englanninkielinen ja siitä on tulossa suomenkielinen versio. Emme osanneet arvata, että englanninkielinen teos kiinnostaisi näin monia, Humalainen kertoo.

Cursed Child ilmestyy suomeksi marraskuussa.

Arviointikyky petti myös muilta kirjakaupoilta. Niin Akateeminen kirjakauppa kuin Suomalainen kirjakauppa tilasivat myymälöihinsä vain muutamia satoja kappaleita uutuuskirjaa.

Akateemisella kirjakaupalla myymälöitä on kuusi ja Suomalaisella kirjakaupalle 57. Kirjakaupat ovat tehneet Cursed Child -teoksesta isot lisätilaukset, mutta niiden saapumisesta ei ole tarkkaa tietoa.

– Kirjan suosiota oli hirvittävän vaikea arvioida, koska teos poikkesi niin paljon aiemmista. Tietenkin meitä harmittaa, ettei suurempaa riskiä pystytty ottamaan, kertoo Suomalaisen kirjakaupan ostojohtaja Reetta-Liisa Pikkola.

Uutuuskirjan lukenut Vakker on tyytyväinen Cursed Childin sisältöön.

– Tämä on kirjoitettu näytelmän muotoon, joten siinä ei ole samanlaista syvyyttä kuin Potter-romaaneissa, mutta en missään nimessä sanoisi olevani pettynyt. Osa ystävistäni on sanonut, ettei pidä kirjasta, mutta minusta tämä on ihana.

Aiempien Potter-kirjojen jälkeen Vakker jäi pohtimaan, mitä hahmoille tapahtui. Cursed Child tarjosi vastauksia ja oli nostalgiamatka teinivuosiin.

– Ensimmäinen mielikuva oli, että istun sängyllä, luen Potteria ja syön kuivakakkua.