fbpx
Uutiset

Harvialaan pitää päästä suoraan moottoritieltä

Kanta-Hämeenlinnan asuinrakentaminen suuntautuu tulevina vuosina idässä Katumajärven taakse ja Janakkalan rajan tuntumaan ja lännessä kohti Alajärven rantaa ja Hattulan rajaa.

Asumiselle tarvitaan enemmän aluevarauksia kanta-Hämeenlinnan alueelle kuin maakuntakaavan uudistamisen yhteydessä on tehty. Vuoteen 2035 mennessä ennustetaan tarvittavan jopa 6-7 neliökilometriä uusia, pientalovaltaisia asuinalueita.

Katumajärven itäpuolelle ja Janakkalan rajan tuntumaan on vaihemaakuntakaavan luonnoksessa osoitettu runsaasti aluevarauksia. Sillä ilmansuunnalla täytyy kuitenkin tehdä nopeasti ratkaisu siitä, miten sinne saadaan tieyhteys moottoritieltä.

-Ei riitä, että yhteys on Janakkalan tai nykyisen kymppitien kautta. Kyllä pitää ainakin selvittää suora yhteys moottoritieltä. Sen ei tarvitse olla kymppitien uusi linjaus. Se voi olla myös kevyempi, katutyyppinen yhteys, yleiskaavapäällikkö Aimo Huhdanmäki painottaa.


Moottoritieltä Velssiin

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päättikin esittää vaihemaakuntakaavaan ns. Harvialan orren liikennekäytävän selvittämistä. Se alkaisi moottoritien liittymästä Hämeenlinnan ja Janakkalan rajalla.

Harvialasta yhteys kaartaisi kohti pohjoista ja saavuttaisi kymppitien jossain Velssin tai Kankaisten vaiheilla.

Janakkala on aikaisemmin vastustanut tätä vaihtoehtoa, mutta silloin on puhuttu kymppitien uudesta linjauksesta.

Vaihemaakuntaluonnos sisältää myös uuden rautatieseisakkeen Harvialaan.

Läntisessä kanta-Hämeenlinnassa Alajärven pohjoispuolella asumisen aluevarauksia tulisi kaupunginhallituksen mielestä ulottaa Hattulan rajalle saakka.


Iittalaan työpaikka-aluetta

Kaupunginhallitus muistuttaa, että pääradan kapasiteettin laajentamiseksi kaavaan pitää tehdä riittävät aluevaraukset, jotka pitää sovittaa yhteen Pirkanmaan ja Uudenmaan kanssa.

Työpaikka-alueista Moreeni-Painokangas laajenee entisestään.

Aimo Huhdanpää pitää tärkeänä myös työpaikka-aluevarausta Iittalassa moottoritien liittymän ja vanhan 130-tien välissä. (HäSa)

Menot