Uutiset

Harvialantie ja Lammintie päällystetään tänä vuonna – Vanhin asvalttipäällyste vuosimallia 1989

Hämeenlinnan ja Turengin välisen Harvialantien kevyen liikenteen väylää päästään kunnostamaan tänä vuonna. Railot ovat paikoitellen syvät. Kuva: Pekka Rautiainen

Vielä tänä vuonna pääsee kruisailemaan Harvialantien kevyen liikenteen väylillä aiempaa ehommalla päällysteellä. Turengin ja Hämeenlinnan välin paranneltava osuus on noin 20 kilometriä.

Myös maantie 292 eli Turengista Lammille johtava Lammintie-Kataloistentie päällystetään Lahden valtatien risteykseen saakka noin 27 kilometrin matkalta.

Tieosuudet ovat odottaneet pitkään vuoroaan kunnostettavien listalla.

Nyt niiden vuoro tuli mahdolliseksi, kun päällysteiden uusimiseen pystytään kohdistamaan aiemmin suunniteltua enemmän huomiota Väyläviraston myöntämällä lisärahoituksella.

Ely-keskuksen kunnossapitopäällikön Tuomas Vasaman mukaan kohteet toteutetaan tämän päällystyskauden aikana eli syksyyn mennessä. Päällysteen sidosaineena käytetään bitumia, jonka hinta on nyt pudonnut raakaöljyn hinnan mukana.

– Se tarkoittaa vähintään kahden miljoonan euron säästöä Hämeen, Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen ely-keskusten alueilla, Vasama kertoo.

Vanhimmat osuudet käyttöikänsä lopussa

Maantie 292 Turengin ja Lammin välillä on Vasaman mukaan hyvä esimerkki tiestä, josta on jouduttu tinkimään niukan rahoituksen vuoksi.

– Tuolla välillä liikennemäärät ovat keskisuuret (noin tuhat ajoneuvoa päivässä), silti emme ole pystyneet kohdistaman siihen pitkään aikaan toimenpiteitä.

Myös Harvialantien paikoin pahasti halkeilleilla kevyen liikenteen väylillä on paljon käyttäjiä. Ely-keskus on saanut toiveita kunnostuksesta erityisesti Hämeenlinnan kaupungin suunnalta.

Tuorein kunnostus Harvialantiellä on tehty parin kilometrin pätkältä vuonna 2012, mutta sen vanhimmat osuudet ovat Vasaman mukaan jo elinkaartensa loppupäässä.

– Turengin päässä vanhin päällyste on vuodelta 1989. Suurin osa, mitä nyt uusitaan, on kunnostettu viimeksi vuosituhannen taitteessa.

Urakkakilpailutuksia käynnistellään. Vasaman mukaan tarjouspyynnöt lähtevät liikkeelle viimeistään ensi viikon aikana.

– Kevyen liikenteen väylän päällysteen uusimisen karkea kustannusarvio on 0,6 miljoonaa euroa. Maantie 292:n kohdalla arvio on 1,4 miljoonaa, kertoo Vasama.

Lisärahoituksen myötä kävely- ja pyöräilyväyliä päällystetään Uudenmaan ely-keskuksen toimesta yhteensä noin 32 kilometriä tänä vuonna.

Ajoratojen päällysteitä uusitaan yhteensä 847 kilometriä, lisäkohteiden tuoman 357 kilometrin myötä. HäSa

Lue myös: Kanta-Häme saa tänä vuonna 35 kilometriä uutta asvalttia, pisin pätkä Rengon suuntaan – Koko Suomeen 4000 kilometriä (19.4.2020)

Päivän lehti

6.7.2020