fbpx
Uutiset

Hätäkeskuksestako apua?

Hämeen Sanomat uutisoi nasevalla tavalla keskiviikkona 20.9. muun muassa näin: “Hätäkeskus lähetti pyydetyn ambulanssin asemasta poliisit¿Selvinpäin ollut vakasti loukkaantunut nainen kuoli.”

Tapaus liittyy Hauholla 5.9.2006 asuintalon pihalta löytyneen naisen tapaukseen, jossa naapuri soitti liikuntakyvyttömälle aikuiselle naiselle ambulanssin, mutta paikalle ohjattiinkin sairasauton asemasta poliisiauto.

Ennen vanhaan sai apua aina kun soitti hälytysnumeroon, nyt on tilanne toinen.

Tiedetään kertoa tapauksista, joissa nykymuotoinen aluehälytyskeskus vastaa hätäpuheluun vasta minuuttien kuluttua. Kun yhteys on saatu, kuluu taas aikaa siihen, kun tentataan kuka soittaa ja mistä. Tämän jälkeen vasta aletaan kuuulustelella, mitä on tapahtunut ja miten. Lopuksi sitten tehdään päätös siitä, mitä apua paikalla tarvitaan – vai tarvitaanko mitään.

Hätäkeskusten töppäilyistä puolilta Suomea olemme saaneet lukea tänäkin vuonna monta uutista. Milloin on lähetetty apua väärää paikkaan tai ei ole lähetetty lainkaan – miten milloinkin.

Eikö olisi mitenkään mahdollista luottaa avunpyytäjän kertomaan ja tilannearvioon?

Kansalaisena toivoisin, että jokin television ajakohtaistoimituksista kertoisi jossakin ohjelmassa, esimerkiksi kuinka monta sydäninfarktipotilasta on menehtynyt tai epäillään menehtyneen maassamme nykyisen pelastusorganisaation aikana.

Sydänoireita potevan potilaan pelastuminen on usein kiinni minuuteista – hätäkeskuksen päivystäjän virhearviointi tai viivyttely voi johtaa potilaan menehtymiseen.

Lopuksi mainittakoon, että meillä täällä itsenäisessä Hattulassa on ammattinsa taitava ja yleistä luottamusta nauttiva sairaankuljetusta hoitava yrittäjä, joten ehkä on syytä tarpeen tullen soittaa hänelle suoraan ja pelastaa omaiset ennenaikaisilta hautajaisjärjestelyiltä.

Vanha veronmaksaja

Hattula

Menot