Uutiset

Hätäkeskuksilla on nyt vuoden kiireisin aika

Hätäkeskuksilla on nyt käsillä vuoden kiireisin aika. Joulun aikana hätänumeroon kuulumattomat puhelut lisääntyvät, ja turhat puhelut kasvattavat hätäkeskuspäivystäjien työkuormaa.

Hätäkeskuslaitos muistuttaa, että hätänumero 112 on tarkoitettu vain kiireelliseen ja todelliseen avuntarpeeseen.

Myös pienten lasten vanhempien pitäisi tarkkailla, mihin lapset saavat soittaa kännykällä. Suuri osa hätäkeskuksen saamista tarpeettomista puheluista on pienten lasten soittamia.

– Tarkkaa analyysia lasten vahingossa soittamista puheluista ei ole, mutta määrä on merkittävä, kertoo Hätäkeskuslaitoksen viranomaisyhteistyön johtaja Juha-Veli Frantti.

– Lapsille ei saisi antaa vanhaakaan puhelinta leikkikaluksi. Monet unohtavat, että puhelimella voi aina soittaa hätänumeroihin, vaikka sisällä ei olisi sim-korttiakaan.

Frantin mukaan hätäkeskukset vastaanottavat paljon myös aikuisten vahinkopuheluita. Puhelu lähtee hätänumeroon myös näppäinlukko päällä.

– Kyllä niitä taskusoittoja tulee, se on valitettava tosiasia. Hätäkeskuspäivystäjän on aina jäätävä kuuntelemaan puhelua ja varmistaa, kuuluuko sieltä ranskalaiset korot vai onko luurin päättä hengitysvaikeuksista kärsivä potilas, joka ei pysty puhumaan, hän kuvailee.

(STT-HäSa)