fbpx
Uutiset

Hätiköityjä johtopäätöksiä

Esko Helle kirjoitti Hämeen Sanomien vierailijapalstalla 18.2.2006 ja kritisoi tekstissään viime syksyistä kokoomusnuorten mielipideosaston kirjoitusta (HäSa 29.08.2005).

Kritiikki on tietenkin aina tervetullutta, mutta muutama seikka vaatii tarkennusta. Helle kirjoitti mm. seuraavaa: “He perustelivat rajoituksia sovinistisella esimerkillä, että äänestäjä antaa tukensa naispresidentille vain siksi, että on itsekin nainen.”

Mikäli Helle kokee esimerkin sovinistisena, se ajattelunvapaus hänelle toki suotakoon, mutta tehtäköön kuitenkin tiettäväksi, että kyseessä on tapaus aidosta tosielämästä, jossa henkilö ei kysyttäessä osannut kertoa mitään kannattamansa ehdokkaan poliittisista näkemyksistä, mutta oli kuitenkin päättänyt äänestää. Perusteluksi hän tiedusteltaessa ilmoitti sen, että oli päättänyt äänestää naisehdokasta, koska oli itsekin nainen. Missään nimessä emme väittäneet, että tämä olisi jokaisen naispresidenttiä tukevan äänestysperuste.

Esimerkin tarkoitus oli havainnollistaa, ettei äänestäjien käyttäytyminen ole aina poliittisesti rationaalista, ei suinkaan olla millään tavalla sovinistinen tai provosoiva. Ikävää, että tämä jäi Helteeltä huomaamatta.

“Entä jos ääni annetaan miehelle vain siksi, että on komea!” kysyy Helle.

Naulan kantaan, Esko hyvä!

Tällainen käyttäytyminen on aivan tarkalleen yhtä väärin ja vastoin demokratian perusteita. Tällaisia äänestäjiä löytyy myös aivan varmasti miesten joukosta ja aivan yhtä suuressa määrin.

Helle kritisoi myös seuraavasti: “Kokoomusnuoret esittivät, että jokaisen on ansaittava äänioikeus läpäisemällä ´yhteiskuntaopin´ koe. Tyhmät ja tietämättömät” älkööt vaivautuko, oli linjaus.”

Lainaus alkuperäisestä tekstistämme: “Kokeen tulisi olla niin helppo, että jokainen kansalainen pystyisi läpäisemään kokeen kohtuullisella valmistautumisella.”

Voimme helposti havaita, että käsitys linjauksesta “tyhmät älkööt vaivautuko” on täysin Helteen omaa kuvitelmaa.

Tietämättömillä ei sen sijaan mielestämme asiaa tulisi uurnille olla edelleenkään.

Juri Mattila

kauppatieteiden yo

Kai Lindqvist

kauppatieteiden yo

Hämeenlinnan Kokoomuksen nuoret

Menot