Uutiset

Hätilän ampuma-alueen naapureilla ei valittamista

Armeijan Hätilän ampuma-alueen naapurit ovat tyytyväisiä siihen, että poikkeuksellisen kovista paukuista ilmoitetaan lehdissä etukäteen. Tämä kävi ilmi lauantaina järjestetyssä jokavuotisessa ampuma-alueen naapuripäivässä.

Huomautettavaa ei tuntunut juurikaan olevan. Vain satunnaiset raskaiden ajoneuvojen liikkumiset asutuksen halki ampuma-alueelle olivat harmittaneet. Tapahtumaan osallistui parikymmentä naapurustossa asuvaa.

Panssariprikaatin koulutusosaston päällikkö majuri Pasi Rankila kertoi, että valituksia tulee naapurustolta melusta ja liikenteestä, mutta harvakseltaan. Usein valittajat ovat vasta alueelle muuttaneita. Rankila vastaa prikaatin harjoitusalueista.

Hätilän ampuma-alue on käytössä ympäri vuoden, kokonaan vapaita viikkoja on 6–7 vuodessa. Pääsääntöisesti alueella harjoitellaan arkisin.

Viikonloput mukaan lukien Hätilä on hiljainen noin 100 päivää vuodessa, muuna aikana siellä harjoittelee Panssariprikaati Parolannummelta, jonkin verran Viestirykmentti Riihimäeltä ja kerran tai pari vuodessa Porin prikaati ja Hämeen rykmentti Lahdesta.

Hiljaisinta keskitalvella ja -kesällä

Alokkaiden palvelukseenastumisaikoina vuoden alussa ja keskikesällä on parin kuukauden jaksot, jolloin alueella ammutaan vain kiväärikaliiperin aseilla, joiden äänet eivät naapurustoon juurikaan kuulu.

Rankilan mukaan erikoiskoulutuskausina maalis-huhtikuussa sekä syyskuusta marraskuun puolivälin tienoille ammutaan raskailla aseilla, kuten panssarivaunuilla ja kranaatinheittimillä. Taisteluvaunuilla ei ammuta kovilla, sillä siihen Hätilän 1 800 hehtaarin ampuma-alue on liian pieni.

Ampuma-aikoja on jonkin verran rajoitettu aiemmasta. Kokonaan ampumista ei kuitenkaan voida lopettaa yöaikaankaan, sillä nykyinen sodankäynti edellyttää myös pimeätaistelukykyä. Viikonloppupaukuttelua pyritään välttämään.

Alueella on oma ampumista säätelevä ohjesääntönsä. Suurin normaalisti käytettävä räjähde saa painaa viisi kiloa. Panssariprikaatin komentajan luvalla voidaan erityisestä syystä räjäyttää enimmillään 20 kilon paukkuja. Pioneerien käyttämät 300 kilon raivauspanokset käydään räjäyttämässä Niinisalon harjoitusalueella.

Toiminta jatkuu ennallaan

Hätilän alueen käyttöön ei ole luvassa suuria muutoksia nykyisestä. Panssariprikaatin komentaja, eversti Pekka Tove
r
i sanoi, että armeija pyrkii olemaan ympäristölleen hyvä naapuri, mutta toiminta aiheuttaa väistämättä melua. Parolannummen harjoittelua pyritään vastedes siirtämään enemmän Ilveskallion alueelle meluhaitan vähentämiseksi.

Armeijan ampumaratojen meluhaittoja pyritään pienentämään estämällä laukausmelun kuulumista ampumakatoksista ja korottamalla ratavalleja. Hätilässä kysymykseen tulee lähinnä vallien korottaminen, Parolannummella sekä katosten parantaminen että vallien korottaminen.

Hätilän alueella metsäpalojen torjumiseksi on tehty ja kunnostettu palokäytäviä, joilla tulen leviäminen estetään. Työ jatkuu vielä keväällä ja alkukesällä. Ammunnat sytyttävät toisinaan maaston palamaan, eikä maalialueelle voi mennä sammutustöihin räjähtämättömien ammusten takia. Palokäytävillä rajattu alue saa siis palaa rauhassa. (HäSa)

Menot