Uutiset

Hätkähdyttävä mm-finaali

Minua hätkähdytti sunnuntain Hämeen Sanomien uutinen, joka kertoi saunomisen mm-finaalissa Heinolassa lauantaina venäläisen miehen kuolemasta. Suomainen finalisti vietiin sairaalaan. Lehtikuvaajan mukaan kilpailijat olivat saaneet pahoja palovammoja.

Kilpailun tuomarit ja pelastushenkilöt seurasivat tilanteen kehittymistä ikkunan takana. ? Kaikki tehtiin oikein, lausui kilpailunjohtaja.

Saunan lähtölämpötila on kilpailussa niinkin korkea kuin 110 astetta. Kiukaalle tulee vettä puoli litraa puolen minuutin välein.

Tässä toteutui taas vanha suomalainen sanonta, että kiireellä ja ahneudella ei päästä hyvään lopputulokseen. Mielestäni sopiva lämpötila kilpailusaunoihin olisi ollut 95, korkeintaan 100-astetta.

Höryvoimalaitosalaa opiskelleena ja sillä myös työskennelleenä, tiedän, että 110-asteinen vesihöyry todella polttaa ja aiheuttaa pahoja palovammoja, jos se pääsee suojaamattomaan ihoon.

Ehkä tästäkin tapauksesta opittiin. Kilpailunjohtaja sanoi, ettei kilpailuja enää järjestetä. Vahinko vain, että moni suomalainen ei opi kuin omien tehtyjen virheiden kautta. Tässä tapauksessa se maksoi yhden kilpailijan hengen.

Heikki Notko

Hämeenlinna