Uutiset

Hätkähdyttävän paljastava konkurssi

Hämeenlinna 14.5.2005

Töölön Matkatoimiston konkurssi löi ällikällä tuhannet matkailijat ja ilman epäilystä koko matkailualan. Tätä ei ole ihmetteleminen, sillä hyvämaineisen ja tunnetun matkatoimiston tileistä paljastui sen toimitusjohtajan ilmoituksen mukaan peräti 15 miljoonan euron musta aukko. Ilmassa leijuu lisäksi epäilys kavalluksesta.

Mitä Töölön Matkatoimistossa on lopulta tapahtunut, siitä ei ole lähimainkaan täyttä varmuutta. Nyt ollaan vaiheessa, jossa yrityksen nykyinen johto, omistajat ja entinen talousjohtaja syyttelevät toisiaan. Matkatoimiston johtaja katsoo tammikuussa irtisanotun talousjohtajan kaunistelleen tilejä. Talousjohtaja puolestaan puolustautuu väitteellä, että hän toimi omistajien käskystä.

Matkatoimistoa koskevan sotkun purkaminen kestää kauan ja asiassa saattaa paljastua vielä täysin odottamattomia piirteitä. On sinänsä surkuhupaisaa ja myös outoa, että tilien kaunistelu on jatkunut vuosikausia paljastumatta, mutta nyt vilpille on löydetty pikatahtiin syyllisiä. Tässä vaiheessa on varmaa vain konkurssi ja matkatoimiston 230 työntekijän työttömyys.

Irtisanottujen työntekijöiden kohtalo ei ole kadehdittava. Töölön Matkatoimistossa on ahkeroitu, myyty matkoja ja kiitos virheellisten tilitietojen tehty edes jonkinlaista taloudellista tulosta. Yhdessä hetkessä työntekijät havahtuvat huomaamaan kaiken olleenkin harhaa ja huijausta.

Hymyyn ei ole aihetta myöskään matkojen ostajilla. Helsinkiläisten jalkapallojunioreiden 12 000 euron pelimatka Saksaan oli peruuntumassa, mutta kaikeksi onneksi julkisuus sai lahjoittajat liikkeelle. Jos matkasta ei olisi tullut totta, pelaajien vanhempien talkootyöstä ei olisi jäänyt käteen yhtään mitään. Nuorille pelaajille haaveen romuttuminen olisi ollut kova paikka.

Töölön Matkatoimiston tapauksessa on kyse paljon muusta kuin yhden yrityksen konkurssista. Katseet kääntyvät ensisijaisesti yhtiön johtoon ja omistajiin. Kuinka on mahdollista, että sisäinen valvonta – jos sellaista on ollut lainkaan – ei ole huomannut tilikupruja yrityksessä, joka on pyörittänyt kymmenien miljoonien eurojen vuosittaista liikevaihtoa.

Entä mitä merkitystä on tilintarkastuksella, jos tarkastajat syynäävät pelkkiä yritysjohdon sille antamia numeroita? Yleisesti ainakin kuvitellaan, että tilintarkastajat ottavat tunnollisesti ja perusteellisesti selvää yritysten raha-asioista. Jos tarkastus onkin pelkkää painia numeroiden kanssa, kuka sanoo tämän ääneen? Tarkastajien asemaa ja vastuuta on paikallaan selkiyttää.

Matkatoimistoalan pelisääntöjä on pakko arvioida uudelleen. Ajan kuluessa ja kaiken mennessä suhteellisen hyvin on päässyt unohtumaan se tosiasia, että matkan myynti voi olla pelkkä lupaus, josta kuluttaja kuitenkin maksaa. Töölön Matkatoimiston konkurssin perusteella matkojen ostajat tarvitsevat lisää turvaa silläkin uhalla, että erilaisten takuujärjestelyjen takia matkojen hinta nousee.

Päivän lehti

27.1.2020