Uutiset

Hattula ja Janakkala hyödyntävät takarajaa

Hattulassa ja Janakkalassa lyödään kesän aikana lukkoon kuntien yhteisen sosiaalihuollon ja perusterveydenhuollon suuntaviivat. Kunnat ovat yhdessä valmistelleet mallin, jonka mukaisesti nykyistä perusterveydenhuollon yhteistoiminta-aluetta laajennetaan sosiaalitoimeen.

Paras-lain kakkosvaiheen mukaan sosiaalitoimen palvelut pitää jatkossa järjestää vähintään 20 000 asukkaan yksiköissä. Hattulan ja Janakkalan perusterveydenhuollosta on vuoden 2009 alusta vastannut yhteistoiminta-alue, ja jatkossa sen hoidettavaksi tulee myös perusturvan tehtäviä.

Hattulan perusturvajohtaja Mirja Saarni kertoo, että käytännön asioiden suunnittelu alkaa vasta syksyllä.

-Valtiovalta vaatii elokuun loppuun mennessä kunnilta vastaukset siihen, kenen kanssa tehdään yhteistyötä, mitä palveluita yhteistyö koskee ja koska yhteistyö alkaa. Kun ne vastaukset on annettu, käynnistyy jatkovalmistelu.

Päivähoito pysyy omana

Lain mukaan väestöpohjavelvoitteen tulee toteutua vuoden 2013 alussa ja sosiaalihuollon tehtävät tulee siirtää yhteistoiminta-alueelle viimeistään vuoden 2015 alussa.

-Ajatuksena on hyödyntää takarajaa, koska valmisteltavana on paljon asioita. Esimerkiksi henkilöstöön ja palveluihin liittyvät yksityiskohdat ratkaistaan vasta myöhemmin, Saarni kertoo.

Kaikki Hattulan perusturvan tehtävät eivät siirry yhteistoiminta-alueelle, vaan varhaiskasvatus eli lasten päivähoito jää kunnalle.

-Janakkalassahan varhaiskasvatus kuuluu sivistystoimen alaisuuteen eikä myöskään siirry yhteistoiminta-alueelle, Saarni sanoo.

Nykyisessä yhteistoiminta-alueessa Janakkala on isäntäkuntana, ja Hattula ostaa siltä perusterveydenhuollon palvelut. Yhteistoiminta-aluetta hallinnoi kuntien yhteinen terveysjaosto.

Selvityksessä on esitelty myös kuntayhtymämallia, eikä hallinnon järjestämiseen oteta tässä vaiheessa kantaa.

Hattulan ja Janakkalan perusturvalautakunnat käsittelevät sosiaalihuollon selvitystä ja jatkotoimia kokouksissaan tällä viikolla ja yhteinen terveysjaosto ensi viikolla. Myös kunnanhallituksiin asia ehtii vielä ennen lomia, ja valtuustot käsittelevät asiaa elokuussa. (HäSa)

Päivän lehti

21.2.2020