Uutiset

Hattula kampesi talouden plussan puolelle etuajassa

Hattulan tilinpäätöstä käytiin tiistaina läpi erilaisissa tunnelmissa kuin vuosi sitten. Kun vuoden 2009 tilinpäätöksen avainluvut olivat vielä miinusmerkkisiä, nyt voitiin esitellä plussan puolelle kammettuja vuosikatetta ja tilikauden tulosta.

– Vuosikate parani merkittävästi. Vahvasta tahtotilasta kertoo se, että toimintamenot jopa pienenivät hieman, mikä on kunnissa harvinaista herkkua, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Tuomola (kok.).

Hattulassa verotuloja kertyi reilusti eli 1,85 miljoonaa yli arvioidun. Hattula kiristi sekä kunnallisverotusta että kiinteistöveroja vuodeksi 2010, mutta korotukset eivät yksin selitä kasvua.

Kunnanjohtaja Martti Puran mukaan verotulojen kasvu ei näytä olevan yksittäinen pyrähdys, vaan sama suunta on jatkunut tämän vuoden alkupuolella.

Kulukurista ei voi tinkiä
Valtuusto on asettanut tavoitteeksi kunnan talouden tasapainottamisen kuluvan valtuustokauden aikana.

– Pääsimme plussan puolelle etuajassa, viime vuodelle ennakoitiin vielä miinusmerkkisiä lukemia, huomautti kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Kankkunen (sd.).

Viime vuoden vuosikate on 2,2 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 0,7 miljoonaa.

Jouko Tuomolan mukaan kulukurista ei kuitenkaan auta tinkiä, sillä nyt saavutettu tulostaso on minimi.

– Meillä on investointipaineita, ja velkamäärääkin täytyy päästä lyhentämään, Tuomola sanoo.

Hän pitää kuitenkin näkymiä valoisina muun muassa siksi, että syksyllä on pitkästä aikaa tulossa myyntiin omakotitontteja Parolasta.

Kultamitalin arvoisia suorituksia
Tilinpäätöksen julkistamistilaisuudessa jaettiin symbolisia kultamitaleita muun muassa kunnan perusturvalle, joka on palvelurakenteita muuttamalla koonnut noin 1,6 miljoonan euron säästöt. Samoin ruokapalveluiden ja siivouspalveluiden työntekijöitä kiitettiin erityisesti.

Perusturvajohtaja Mirja Saarnin mukaan eniten säästöä eli noin 800?000 euroa kertyi varhaiskasvatuksesta, jossa käynnistyi kerhotoiminta ja avoin toiminta. Lisäksi yksityisen hoidon tukea korotettiin, ja sen käyttö lisääntyi.

Säästöä kertyi myös sosiaalityössä sekä koti- ja vanhuspalveluissa. Hattulassa muun muassa vähennettiin vanhainkotipaikkoja ja lisättiin tehostettua palveluasumista ja kuntouttavaa toimintaa.

Lastensuojelutyössä painopiste siirtyi perhehoitoon ja lasten sijoitusvuorokaudet kodin ulkopuolella vähenivät neljänneksellä.

Ylijäämiä ei ole haaskattu
Hattulassa on useana aiempana vuonna tehty alijäämäisiä tilinpäätöksiä. Alijäämät on pystytty kattamaan taseen ylijäämällä, jota oli enimmillään 12 miljoonaa ja josta on nyt jäljellä 2,5 miljoonaa euroa.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Kankkunen kävi läpi viime vuosien investointeja ja huomautti, ettei rahoja ole haaskattu turhuuteen.

– On ostettu maata ja rakennettu. Taseen ylijäämää ei ole syöty, ja vaikka kunnan lainamäärä on kasvanut, emme ole joutuneet ottamaan syömävelkaa. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic