Uutiset

Hattula on maakunnan niinistöläisin kunta

Sauli Niinistö ylsi kirkkaaseen voittoon kaikissa Kanta-Hämeen kunnissa.

Kaikkein eniten niinistöläisiä asuu Hattulassa, josta tuleva presidentti keräsi 70,8 prosentin äänisaaliin. Yli kaksi kolmasosaa kaikista annetuista äänistä Niinistö sai myös Ypäjällä ja Tammelassa. Kuntien kolmen kärki Niinistöllä oli sama myös kuusi vuotta sitten.

Ainoastaan Riihimäellä Niinistön kannatus jäi nyt alle 60 prosentin.

Eniten orpoja ääniä ensimmäisellä kierroksella jäi Jokioisilla, jossa voittaja oli kaksi viikkoa sitten Paavo Väyrynen (kesk.).

Toisella kierroksella Niinistö tekikin suurimman nousun juuri Jokioisilla, jossa hänen äänisaaliinsa nousi 37 prosenttiyksiköllä. Yli 30 prosenttiyksikköä Niinistön kannatus nousi myös Ypäjällä, Humppilassa ja Tammelassa.

Maltillisempaa Niinistön nousu kahden viikon takaisesta oli Hämeenlinnassa ja Riihimäellä, jossa hän nosti kannatustaan vain hieman enemmän kuin Haavisto.

Haavisto jyräsi Riihimäellä
Riihimäki on Pekka Haaviston (vihr.) ykköskunta Kanta-Hämeessä – kuten myös kaksi viikkoa sitten. Kun ensimmäisellä kierroksella Haavistoa äänesti 19,8 prosenttia riihimäkeläisistä äänestäjistä, nyt osuus oli noussut 40,2:een.
Seuraavaksi haavistolaisimpia kuntia ovat Forssa, Janakkala ja Jokioinen.

Suhteellisesti suurimman nousun Haavisto teki toisella kierroksella Forssassa ja Jokioisilla, joissa hänen ääniosuutensa nousi 23 prosenttiyksiköllä ensimmäisen kierroksen lukemista.

Kaikkein pienintä Haaviston kannatus on Hattulassa (29,2) ja Ypäjällä (30,4,).

Äänestysaktiivisuus romahti
Kun kuusi vuotta sitten ihmiset innostuivat äänestämään toisella kierroksella ensimmäistä kierrosta enemmän, tällä kertaa kävi päinvastoin.

Äänestysaktiivisuus romahti selvästi. Vielä suurempi ero on kuuden vuoden takaiseen tilanteeseen.

Kanta-Hämeessä uurnille vaivautui vain 68,2 prosenttia äänioikeutetuista. Se on historiallisen vähän presidentinvaalissa, jossa suomalaiset ovat yleensä äänestäneet kaikkein innokkaimmin.

Nyt äänestysprosentti jäi jopa alle viime kevään eduskuntavaalien tuloksen kaikissa muissa Kanta-Hämeen kunnissa paitsi Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Riihimäellä.

Kaikkein heikoimmin äänestämässä kävivät humppilalaiset, joista ainoastaan 64,3 prosenttia antoi äänensä toisella kierroksella. Äänestysprosentti laski kuuden vuoden takaisesta peräti 12,2 prosenttiyksikköä. Joka kolmas äänioikeutettu jäi kotiin myös Ypäjällä ja Janakkalassa.

Maakunnan innokkaimmat äänestäjät löytyivät puolestaan Hattulasta, jossa uurnille lähti 71,4 prosenttia äänioikeutetuista.

Yli 70 prosentin päästiin myös Tammelassa ja Hämeenlinnassa. (HäSa)

Mainos