Uutiset

Hattula-seura vaalii kulttuuriperintöä

Kesäkuussa 50 vuotta sitten perustettu Hattula-seura juhlii sunnuntaina puolta vuosisataansa komeissa puitteissa. Seuran tukikohta, Hattula-pirtti valmistui kuusi vuotta sitten ja se on osoittautunut tarpeelliseksi kokoontumis- ja juhlapaikaksi.

10 vuotta sitten seuran 40-vuotisjuhlissa pirttihanke oli vielä vailla ratkaisua. Seura oli vuosikausia yrittänyt löytää paikkaa uudelle kokoontumistilalle sen jälkeen, kun ns. Simolan sauhupirtti paloi tuhopoltossa vuonna 1987.

Rakennuslupa Hurttalan koulun taakse heltisi vihdoin keväällä 1996.

-!Olihan siinä erinäisiä vaiheita, mutta onneksi tämä lopulta toteutui, kuittaa seuran puheenjohtaja Martti Salmela.

Hirret lahjoituksina

Salmela ja seuran hallituksen jäsen Pekka Laine pitävät hienona sitä, että moni kuntalainen osallistui pirtin rakennustalkoisiin. Samoin esimerkiksi pirtin hirret saatiin lahjoituksena eri puolilta pitäjää.

-!Minä lisäsin kerjäämistä aina, kun rahat uhkasivat loppua. Tämä taitaa myös olla yksi harvoista kotiseutuseuroista, joilla ei ole ollenkaan velkaa, Salmela sanoo.

Hattula-seura perustettiin 50 vuotta sitten vaalimaan kunnan kulttuuriperintoä. Samaa tehtävää Salmela ja Laine pitävät edelleen tärkeänä. Samalla seura osallistuu nykyiseen kulttuurielämään järjestämällä tilaisuuksia, usein yhteistyössä kunnan vapaa-aikatoimen kanssa.

Sauhupirtti tärkein voimannäyttö

Pekka Laine on koonnut seuran pienimuotoisen historiikin, jonka hän esittää seuran 50-vuotisjuhlassa.

Hänen mukaansa sauhupirtin pystytys Pyhän Ristin kirkon naapuriin 1959 sekä uuden pirtin rakennus ovat olleet seuran varsinaiset voimannäytöt. Niiden lisäksi on kuitenkin tehty paljon muutakin.

Seura piti esimerkiksi kotiseutumuseota Pyhän Ristin kirkkoa vastapäätä sijaitsevassa viljamakasiinissa.

Martti Salmela on harmissaan siitä, että kun rakennuksessa viimeksi toiminut mehiläismuseo 1990-luvun alussa siirtyi muualle, Hattula-seura lahjoitti makasiini seurakunnalle.

-!Sille olisi kyllä ollut käyttöä, hän sanoo.

Seura teetti myös Hattulan kansallispuvun mallin, ja kansalaisopiston kurssilla tehtiin 10 pukua vuonna 1979.

-!Ne ovat kaikki hävinneet jonnekin. Jos jollakin on sellainen, toivomme yhteydenottoa, Salmela ja Laine sanovat.

Hattula-seuran 50-vuotisjuhla järjestetään sunnuntaina 20. kesäkuuta kello 13 alkaen. Aluksi on juhlajumalanpalvelus Pyhän Ristin kirkossa. Kirkkokahvien jälkeen päiväjuhla alkaa kello 15 Hattula-pirtillä. Juhlapuheen pitää agronomi Matti Puotila.

Hurttalan koulun aulassa on 19.-23.6. esillä seuran juhlanäyttely. Se on avoinna päivittäin kello 11-17.

Mainos