Uutiset

Hattula tilinpäätös ei hävetä yhtään

Heräsin kesäaikaan, talitinttien kevätkonserttiin. Lehden luettuani minua ei hävettänyt yhtään. Ei pihamme routiminen, ei myöskään lehden sivuilla julkituotu Hattulan alijäämäinen tilinpäätös vuodelta 2009.

Toisen syy on pakkastalvi ja toisen edellisen valtuuston raamittama budjetti maakunnan alhaisimmalla veroprosentilla. Molempien kanssa on pakko ollut elää.

Oikeastaan olen ylpeä tulokseen, vaikkakin se oli pakkasella. Vuoden mittaan päättäjät ja virkamiehet haroivat hiuksiaan säästöjä pähkäillessä ja tekivät parhaansa.

Kuntalaisille oli parasta ostovoiman säilyminen. Jokaiselle kuntalaiselle jäi kulutukseen laskelmieni mukaan 357 euroa eli noin yksi euro päivässä ylimääräistä. Näin ei olisi ollut, jos olisimme pyrkineet nollatulokseen.

Palvelut säilyivät ja perusterveydenhoito yhdessä Janakkalan kanssa toimi kiitettävästi. Kotihoidontuki säilyi eikä ketään lomautettu.

Satsauksena tulevaisuuteen Merven alueelle valmistui Onnisen halli, joka näkyi budjetissa menopuolen suurena kustannuseränä.

Parolaan nousi uusi kerrostalo. Velkaakin maksettiin suunnitellusti yli miljoona euroa. Edellisvuosien ylijäämät on nyt lähes käytetty ja nyt eletään reaaliajassa.

Kuluva vuosi on tärkeä Hattulan ja kuntalaisten hyvinvoinnille. Tarvitaan tarkka taloudenpitoa, budjettikuria hallintokunnilta, sillä lisämäärärahoihin ei yksinkertaisesti ole varaa. Siihen ei anna oikeutusta veroprosentin nosto. Luottamushenkilöt on nyt paljon vartijoina.

Pappilaniemen kysymykselle on saatava lopultakin piste. Kouluverkosta on oltava muutakin kuin pelkkiä suunnitelmia. Hattulassa on ryhdyttävä tuumasta toimeen, jahkailematta, jotta ”jotain tarttis tehrä”. Tarvitaan muutoksia rakenteisiin, tarvitaan pitkän aika välin suunnitelmat ei suunnitelmia ja utopioita, jotka muuttuvat nukutun yön jälkeen.

Mielestäni Hattulassa menee hyvin. Luottamushenkilöillä on tuhannen taalan paikka osoittaa oma jämäkkyys päätöksissä. Rospuutokausi on edessä, mutta tulevaisuus tukevasti omissa käsissä.

Matti Kortesaari

valtuuston 1. vpj.(kesk.)

Hattula

Päivän lehti

30.5.2020