Uutiset

Hattulalainen Esa Ek on vuoden rauhanturvaaja

Suomen Rauhanturvaajaliitto on valinnut Vuoden rauhanturvaajaksi Afganistanissa palvelleen vääpeli Esa Ekin. Hattulasta kotoisin oleva 39-vuotias Ek esti viime syyskuussa Afganistanissa itsemurhaiskun onnistumisen ja pelasti sekä oman että palvelustovereidensa hengen.

Vääpeli Ek toimi ajoneuvon kuljettajana viime vuoden syyskuun 24. päivänä, kun suomalaiset rauhanturvaajat joutuivat iskun kohteeksi.

– Tiesin tarkalleen, mitä tehdä, kun näin potentiaalisen itsemurhapommittajan suuntaavan autonsa kohti ajoneuvomme keulaa. Niitä tilanteita oli harjoiteltu jo kotimaassa ja koulutus jatkui Afganistanissa. Tärkeintä on pysyä koko ajan valppaana, aiemmin Kosovossa palvellut Ek toteaa.

Rauhanturvaajaliiton mukaan maaliskuussa Afganistanista kotiutunut Ek on vastuuntuntoinen, ammattitaitoinen ja kaikille esimerkiksi kelpaava rauhanturvaaja.

Suomessa Esa Ek hän työskentelee Puolustusvoimien palveluksessa. Vääpeli Ek on palvellut Suomalaisen kriisinhallintajoukon Afganistanissa (SKJA) yhteyshenkilönä Afganistanin kansallista armeijaa kouluttavassa OMLT-ryhmässä (Operational Mentoring and Liaison Team) Maimanassa.

Perusteluiden mukaan hän on osoittanut erityistä ammattitaitoa
palvelustehtävissään sen kaikilla osa-alueilla. Ekin ammattitaito on vaikuttanut huomattavasti koko hänen joukkonsa tehtävien onnistumiseen vaativissa olosuhteissa.

Suomen Rauhanturvaajaliitto on valinnut Vuoden rauhanturvaajan vuodesta 2008. Aiemmin on palkittu Topi Katalkin (2010), Jukka Haikonen (2009) ja Ari Saarinen (2008). (HäSa)

Päivän lehti

27.1.2020